Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2022: Αντίστροφη μέτρηση για τα “ραβασάκια” – Τα νέα στοιχεία που θα περιλαμβάνουν

ΕΝΦΙΑ 2022: Αντίστροφη μέτρηση για τα “ραβασάκια” – Τα νέα στοιχεία που θα περιλαμβάνουν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΕΝΦΙΑ 2022: Πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν στα “χέρια” τους και διαφορετικά εκκαθαριστικά σε σχέση με το παρελθόν.

Μέσα στην εβδομάδα αλλά ακόμη και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2022. Πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν στα “χέρια” τους και διαφορετικά εκκαθαριστικά σε σχέση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για:

  • τη νέα αξία των ακινήτων τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
  • την όποια έκπτωση έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και
  • τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στο έντυπο θα αποτυπώνεται καθαρά η έκπτωση ή προσαύξηση του νέου φόρου  ακινήτων καθώς και η διαφορά σε σχέση με το ποσό που οι ιδιοκτήτες καλούνταν να πληρώσουν πέρυσι. Ακολουθούν οι προθεσμίες για τις δόσεις, η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου κ.α.

Στο έντυπο αναγράφονται ακόμη,  οι προθεσμίες για τις δόσεις που φέτος φθάνουν τις δέκα καθώς και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

H καθυστέρηση  στην έκδοση των εκκαθαριστικών, δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη από τις 10 μηνιαίες δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που  θα προβλέπει ότι η  πρώτη δόση του φόρου ανεξάρτητα από την ημερομηνία  βεβαίωσής του θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022. Σημειώνεται ότι ο νόμος  προβλέπει ότι η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

ΕΝΦΙΑ 2022: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Με τα νέα εκκαθαριστικά, περίπου 8 στους 10  ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι ενώ για  περίπου 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή. Η «καμπάνα» του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει φέτος για  350.000 φορολογούμενους που  θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021 με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες.

ΕΝΦΙΑ 2022: Πως θα βρείτε και θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

Οι φορολογούμενοι θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments