Οικονομία

Τουρισμός: Εκπόνηση σχεδίου για από του φορείς για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας

Τουρισμός: Εκπόνηση σχεδίου για από του φορείς για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τουρισμός: Το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού και του φορείς των ΔΥΠΑ και ΣΕΤΕ είναι έτοιμα να εκπονήσουν σχέδιο για να καλυφθούν οι 50.000 κενές θέσεις εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού και του φορείς των ΔΥΠΑ και ΣΕΤΕ είναι έτοιμα να εκπονήσουν σχέδιο για να καλυφθούν οι 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

Το σχέδιο αφορά την πλήρωση μέρους των θέσεων αυτών από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ ( ΔΥΠΑ) που πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και διαθέτουν τις ειδικότητες που ζητούνται.

Παράλληλα ενδέχεται να υπάρξει κάποιο στοχευμένο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που να αφορά εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό και να πριμοδοτεί μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της πρόσληψής τους.

Παρότι η τουριστική σεζόν ξεκινάει φέτος με καλούς οιωνούς, ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν δημοφιλείς προορισμοί όπως η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Τον Μάρτιο όπου παραδοσιακά ξεκινούν οι προσλήψεις εν όψει της θερινής σεζόν σε ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και κάθε λογής τουριστικές επιχειρήσεις, οι παραιτήσεις έλαβαν την μορφή «τσουνάμι».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (Μάρτιος 2022), στην Εστίαση έγιναν 54.698 προσλήψεις και 53.148 αποχωρήσεις, αποδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος εξεύρεσης εργαζόμενων που θα παραμείνουν στο πόστο τους.

Τον ίδιο μήνα στα Καταλύματα πραγματοποιήθηκαν 19.772 προσλήψεις και 4.645 αποχωρήσεις (οικειοθελείς ή με καταγγελία σύμβασης).

Καμαριέρες, Σερβιτόροι, Μπάρμαν, Μάγειροι, Ρεσεψιονίστ, Καθαρίστριες και Λαντζέρηδες επιδεικνύουν υψηλή επαγγελματική κινητικότητα, αλλάζοντας δύο και τρεις εργοδότες μέσα στην ίδια σεζόν.

Σε δημοφιλή νησιά όπως η Ανδρος, η Κάλυμνος, η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος ακόμη και η Εύβοια το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων για τον μήνα Μάρτιο ήταν αρνητικό, καθιστώντας σαφή την αδυναμία αναπλήρωσης του προσωπικού που παραιτείται.

Σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, το φαινόμενο είναι δύσκολα αναστρέψιμο, καθώς οι εποχικοί εργαζόμενοι υποαμείβονται, την στιγμή που τα ωράρια εργασίας είναι εξοντωτικά (κυρίως στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης) και το επίπεδο ζωής στα νησιά πανάκριβο. Ετσι προτιμούν να εισπράττουν το επίδομα ανεργίας και να αμείβονται με «μαύρα» για ορισμένα μεροκάματα, παρά να δουλέψουν νομίμως στα ξενοδοχεία.

Ακόμη και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα νησιά προτιμούν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες και κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γερμανία με δέλεαρ τις υψηλότερες αμοιβές, σε ένα ιδιότυπο Grexit που δημιουργεί προβληματισμό.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Προκειμένου να δρομολογηθεί η στελέχωση των τουριστικών επιχειρήσεων με νέο προσωπικό, θα πρέπει οι τελευταίες να υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ.

Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ήδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

Παράλληλα θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

Το ΣΕΠΕ θα ξεκινήσει άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες. Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και το χρόνο εργασίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των αμοιβών, επισημαίνεται ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία η οποία ισχύει ως το τέλος του 2022, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments