Οικονομία

600 ευρώ ΔΕΗ: Ποιοι είναι δικαιούχοι της επιστροφής

600 ευρώ ΔΕΗ: Ποιοι είναι δικαιούχοι της επιστροφής

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

600 ευρώ ΔΕΗ: Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 

Ποσό έως και 600 ευρώ αναμένεται να λάβουν οι καταναλωτές αναφορικά με επιστροφή ποσών από χρεώσεις στο ρεύμα. Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Διευκρινίσεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ενσωματωθούν και οι λογαριασμοί του Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία κατοικίας τους και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα αντλήσουν τα στοιχεία για τους λογαριασμούς από τους παρόχους. Θα λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης καθώς και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 που δηλώθηκε πέρυσι.

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για τον προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα υπολογίζεται η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής». Στη συνέχεια, από την επιπλέον επιβάρυνση θα αφαιρείται η κρατική επιδότηση και επί του υπολοίπου ποσού που θα απομένει θα επιστρέφεται το 60%.

Πώς θα υπολογίζεται το ποσό και πότε θα καταβληθεί

Η πλατφόρμα θα αντλεί στοιχεία για τις καταναλώσεις ρεύματος που έχει καταγράψει ο ΔΕΔΔΗΕ (οι μετρήσεις για τον Μάιο θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο) για το αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε1 ως κύρια κατοικία, για το ύψος της επιβάρυνσης που έχει επωμιστεί ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και για το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν ήδη δοθεί είτε από το κράτος είτε από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την αφαίρεση των ενισχύσεων από τις επιβαρύνσεις θα προκύπτει ένα ποσό. Το 60% αυτής της διαφοράς, θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Το πιθανότερο είναι ότι οι επιδοτήσεις –οι οποίες θα έχουν οροφή τα 600 ευρώ ανά νοικοκυριό όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός- θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η επιδότηση θα δίδεται ανά αριθμό ρολογιού ηλεκτρικής ενέργειας και όχι ανά ιδιοκτήτη. Και αυτό γιατί θα πρέπει να ταυτίζεται ότι το ακίνητο συνιστά την κύρια κατοικία και ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν θα πρέπει να έχει επιδοτηθεί στο όνομα παραπάνω του ενός ιδιοκτήτη. Το πιθανότερο είναι ότι η αίτηση θα γίνεται στο όνομα του καταναλωτή που έχει στο όνομά του την παροχή ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments