Οικονομία

Ελλάδα ΔΝΤ: Έρχεται “πράσινο φως” για επιστροφή στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα»

Ελλάδα ΔΝΤ: Έρχεται “πράσινο φως” για επιστροφή στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ελλάδα ΔΝΤ: Μια πολύ κομβική εβδομάδα αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ξεκινά από αύριο.

Μια πολύ κομβική εβδομάδα αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ξεκινά από αύριο. Την Πέμπτη 16 Ιουνίου αναμένεται να δοθεί το “πράσινο φως” και η ημερομηνία για την έξοδο της Ελλάδας και την επιστροφή στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αν αυτό συμβεί όπως όλα δείχνουν, 21 Αυγούστου θα είναι η ημερομηνία ορόσημο όπου θα σημάνει στη χώρα μας το τέλος της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η έγκριση από το Eurogroup για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα ενεργοποιήσει και την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ωστόσο, θα οριστικοποιηθεί και ο «οδικός χάρτης» των προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε 2 φάσεις, μία έως τον Αύγουστο και μία έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας. Η χώρα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά αξιολογήσεων από τους πιστοληπτικούς οίκους και χρειάζεται την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης για να συμμετέχει στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Στόχος είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά σε μια περίοδο ανόδου του κόστους δανεισμού.

«Από τη στιγμή που δεν είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από κρίσεις, οι οποίες υπάρχουν και έχουν επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού αυτών. Άρα η Ελλάδα πέρα και πάνω από τους όποιους δημοσιονομικούς κανόνες, οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτική στα δημόσια οικονομικά της, γιατί όσο αυξάνεται το κόστος δανεισμού τόσο αυτό μετακυλίεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΔΝΤ: “Βλέπει” πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα το 2023

Μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας από το 5,9% του ΑΕΠ το 2021 στο 1,9% εφέτος και την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το Ταμείο αναφέρει ότι θα φθάσει το 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 2% το 2027.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments