Οικονομία

Ακρίβεια: Εβδομάδα αποφάσεων – Νέα μέτρα παρεμβάσεις

Ακρίβεια: Εβδομάδα αποφάσεων – Νέα μέτρα παρεμβάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: nationalseniors

Καθοριστική εβδομάδα ξεκινάει για τα μέτρα παρεμβάσεις που θα ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά
Ιδιαίτερης σημασίας η εβδομάδα που ξεκινάει, καθώς θα κρίνει πολλά που αφορούν στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και μήνες βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της ακρίβειας και στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, με ιδιαίτερη εστίαση στο θέμα των καυσίμων που “καίει” σε δύο μέτωπα, στο “ράλι” των ανοδικών των τιμών, αλλά και του πληθωρισμού που εξανεμίζει την όποια παρέμβαση.Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν δεδομένο ότι οι πιέσεις από τον πληθωρισμό θα συνεχιστούν όχι μόνο για το 2022, αλλά και το 2023.

Εβδομάδα ορόσημο ωστόσο αυτή που αρχίζει και για την Ελλάδα, με την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Την Πέμπτη 16 Ιουνίου αναμένεται να δοθεί το “πράσινο φως” και η ημερομηνία εξόδου που θα σημάνει την επιστροφή στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αν αυτό συμβεί όπως όλα δείχνουν, από τις 21 Αυγούστου, η χώρα θα βάλει οριστικό τέλος στη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Όσον αφορά ωστόσο στις ελληνικές προτάσεις ανακούφισης των πολιτών, η Ευρώπη συζητά αλλά καθυστερεί τις όποιες αποφάσεις με συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση να κληθεί να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της.

Νέα επιδότηση από την 1η Ιουλίου – Το επικρατέστερο σενάριο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα προς το τέλος της, το κυβερνητικό επιτελείο θα προβεί σε ανακοινώσεις για τη νέα παρέμβαση στα καύσιμα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Τα σενάρια είναι πολλά και το επικρατέστερο αναφέρει ότι θα δούμε τη συνέχιση του fuel pass με τη μορφή που το ξέρουμε, αλλά όμως θα επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους και η χρονική του διάρκεια θα είναι έως τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ από τον περασμένο Απρίλιο όταν οι τιμές της βενζίνης ήταν πολύ πιο κάτω από τις σημερινές. Θα είναι δηλαδή ένα νέο fuel pass που θα επιχειρεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και με τη μηνιαία επιδότηση να είναι αρκετά πιο πάνω από όσο είναι σήμερα που δεν ξεπερνά τα 14 ευρώ.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι ενδεχομένως να εφαρμοσθεί και για τη βενζίνη, όπως έγινε και με το πετρέλαιο κίνησης το μέτρο της επιδότησης στην αντλία. Να θυμίσουμε ότι αυτό εφαρμόστηκε στο πετρέλαιο κίνησης και όπως αποδείχθηκε ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Όμως, αυτό το μέτρο απαιτεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο.

Τα σενάρια και τα ποσά της επιδότησης

Αν επεκταθεί η επιδότηση στην αντλία και στην βενζίνη όπως γίνεται τώρα με το diesel κίνησης, το ποσό εκτιμάται ότι μπορεί να είναι στα 25-30 λεπτά το λίτρο. Να σημειωθεί ότι υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου είναι και οι πρατηριούχοι, καθώς το θεωρούν και πρακτικά πιο αποτελεσματικό.

Αν όμως τελικά παραταθεί για άλλους τρεις μήνες το fuel pass θα είναι με ένα μεγαλύτερο ποσό, κοντά στα 60 ευρώ και για πολύ περισσότερους. Το εισοδηματικό όριο εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 45.000 ευρώ καθαρό εισόδημα αφού αφαιρεθούν οι φόροι.

Για το diesel κίνησης θα συνεχιστεί το μέτρο ως έχει αλλά με μεγαλύτερη επιδότηση 20 – 25 λεπτά το λίτρο.

Αυτό που αποκλείεται είναι η μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, καθώς στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν βέβαιο ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε «αιμορραγία» στα έσοδα του κράτους.

Στην κυβέρνηση και στις πολλές συσκέψεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για να καταλήξουν στην ιδανική λύση σκέφτονται και πιο μακροπρόθεσμα. Το σενάριο που εξετάζουν, αν τα έσοδα λόγω τουρισμού αυξηθούν κατακόρυφα, είναι να επιστρέψουν στο τέλος του καλοκαιριού στους πολίτες – ειδικά τους πιο ευάλωτους – μέρος από τα έσοδα αυτά έτσι όπως το έπραξαν και το Πάσχα.

Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται να δούμε και επανάληψη της επιταγής ακρίβειας, δηλαδή των 200 ευρώ για όλους εκείνους που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι.

Εν αναμονή και του Power Pass

Μέσα στην εβδομάδα όμως θα έχουμε και την εφαρμογή του μέτρου που έχει ήδη εξαγγελθεί και έχει να κάνει με το άλλο μέτωπο τη ακρίβειας, τους λογαριασμούς ρεύματος. Την Πέμπτη 16 Ιουνίου, ίσως και την Τετάρτη 15 αν είναι όλα έτοιμα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για τη λήψη αποζημίωσης από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Η αποζημίωση για το Power Pass θα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά στους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Παραδείγματα

1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.

2. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Χρήσιμες πληροφορίες

• Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

• Οικονομική ενίσχυση: Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιο μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

• Εξαιρέσεις: Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

• Υπολογισμός: Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

Εκπτώσεις: Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

• Πού θα πιστωθούν: Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση.

• Ψευδή στοιχεία: Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Την αποζημίωση θα την λάβουν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 – 31.5.2022.

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

Πώς θα γίνει η υποβολή της αίτησης

Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

• Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

• Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

• Να διορθώσουν τυχόν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους

• Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

• Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments