Διεθνή

ΕΕ: Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

ΕΕ: Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΕΕ: Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) το Ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Πρόγραμμα ΔΑΜ)

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) το Ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Πρόγραμμα ΔΑΜ) και τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που το συνοδεύουν, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,63 δισ. ευρώ.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το πρώτο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός το οποίο επικυρώνει με τον πιο επίσημο τρόπο το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα του εθνικού σχεδιασμού για τη μετάβαση της χώρας μας σε κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Αυτή η πρωτιά καθιστά, πλέον, εφικτή τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στις επηρεαζόμενες περιοχές, με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά.

Παράθυρο για ριζικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού

Αλλαγές αναμένονται να υπάρξουν στην αγορά ενέργειας, όπως έχουν προτείνει οι χώρες της Μεσογείου [Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία], όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όπου αναμένεται να επηρεάζουν τον κλάδο.

“Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Είναι μια τεράστια αναμόρφωση, θα χρειαστεί χρόνο και πρέπει να σχεδιαστεί σωστά. Όμως, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός και να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρισμού στις σύγχρονες συνθήκες”, δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

H Κομισιόν τελεί υπό πίεση από κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας ώστε να επανεξετάσει την υφιστάμενη αρχιτεκτονική της αγοράς ώστε να διαμορφώνονται οι τιμές με τρόπο πιο θετικό για τον καταναλωτή. Σε απάντησή της προς ευρωβουλευτές η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι η αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε “δεν λειτουργεί πλέον” και πρέπει να προσαρμοστεί “στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ΑΠΕ”. ape-energeia

Η Λάιεν εξήγησε ότι τα τωρινά μέτρα για αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν δομικά ζητήματα στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού.

“Πράγματι, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται και κάνουμε πολλά για αυτό”, σημείωσε επικαλούμενη την εργαλειοθήκη της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη που τους επιτρέπει να φορολογούν τα υπερκέρδη και να επιδοτούν τους καταναλωτές. “Όμως επίσης αναγνωρίζουμε ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς”, πρόσθεσε, παρατηρώντας ότι “είναι σχεδιασμένη με βάση τα δεδομένα πριν είκοσι χρόνια”, όταν το μερίδιο των ΑΠΕ ήταν χαμηλό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments