People

Μπορείτε πραγματικά να είστε ευτυχισμένοι- Η επιστήμη το λέει

Μπορείτε πραγματικά να είστε ευτυχισμένοι- Η επιστήμη το λέει

Πηγή Φωτογραφίας: Westend61- FirstCry Parenting- Home Stratosphere

Είναι η ευτυχία επιλογή; Όχι... και ναι

Είναι η ευτυχία επιλογή; Όχι… και ναι. Στο The How of Happiness, η ψυχολόγος Sonja Lyubomirsky λέει ότι το 50 τοις εκατό της ευτυχίας είναι γενετικά προκαθορισμένο. Αλλά το άλλο 50 τοις εκατό του επιπέδου της ευτυχίας είναι στο χέρι  σας: Υγεία, σχέσεις, καριέρα, στόχους, δραστηριότητες…

Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχετε μια εγγενή τάση να λοξοδρομείτε προς την ευχάριστη πλευρά, μπορείτε να κάνετε επιστημονικά αποδεδειγμένα βήματα που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους:

1. Βρείτε τρόπους να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους

Ενώ το να δίνεις συνήθως θεωρείται ανιδιοτελές,  μπορεί επίσης να είναι πιο ωφέλιμο για τον δωρητή παρά για τον δέκτη: Η παροχή κοινωνικής υποστήριξης μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από τη λήψη της.

Διαισθητικά, το ξέρουμε αυτό. Είναι υπέροχο να βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη. Δεν είναι μόνο ικανοποιητικό, είναι μια υπενθύμιση για το  πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε για αυτό που ήδη έχουμε.

Επιπλέον, η λήψη είναι κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε — εάν χρειάζεστε ή θέλετε βοήθεια, δεν μπορείτε να κάνετε άλλους ανθρώπους να σας βοηθήσουν. Αλλά μπορείτε πάντα να ελέγξετε αν θα προσφέρετε ή αν θα παρέχετε βοήθεια.

Και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να ελέγχετε, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, πόσο ευτυχισμένοι είστε — γιατί το να δίνετε σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

2. Επιδιώξτε ενεργά στόχους

Οι στόχοι που δεν επιδιώκετε δεν είναι στόχοι, είναι όνειρα και τα όνειρα σε κάνουν ευτυχισμένο μόνο όταν ονειρεύεσαι. Το να επιδιώκεις στόχους, όμως, σε κάνει ευτυχισμένο. Σύμφωνα με τον David Niven, συγγραφέα του 100 Simple Secrets of the Best Half of Life, «Οι άνθρωποι που μπορούσαν να προσδιορίσουν έναν στόχο που επιδίωκαν είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και 26% πιο πιθανό να αισθάνονται θετικά για τον εαυτό τους.

Γι’ αυτό να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε και μετά προσπαθήστε ενεργά να πετύχετε περισσότερα. Εάν επιδιώκετε έναν τεράστιο στόχο, βεβαιωθείτε ότι κάθε φορά που κάνετε ένα μικρό βήμα πιο κοντά στην επίτευξή του, χτυπάτε τον εαυτό σας στην πλάτη.

Αλλά μην συγκρίνετε το πού βρίσκεστε τώρα με το πού ελπίζετε να βρεθείτε κάποια μέρα. Συγκρίνετε το πού βρίσκεστε τώρα με το πού ήσασταν πριν από λίγες μέρες.

3. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι τα πολλά χρήματα δεν θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Τα χρήματα είναι σημαντικά. Τα χρήματα κάνουν πολλά πράγματα. (Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι δημιουργούν επιλογές.)

Αλλά μετά από ένα ορισμένο σημείο, τα χρήματα δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Μετά από περίπου 75.000 $ το χρόνο, τα χρήματα δεν αγοράζουν περισσότερη (ή λιγότερη) ευτυχία. «Πέρα από 75.000 δολάρια… το υψηλότερο εισόδημα δεν είναι ούτε ο δρόμος για την εμπειρία της ευτυχίας ούτε ο δρόμος για την ανακούφιση από τη δυστυχία ή το άγχος», λένε  ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον για το θέμα.

«Η υλιστική ορμή και η ικανοποίηση από τη ζωή σχετίζονται αρνητικά». Ή, με απλούς όρους, «Το να κυνηγάς τα υπάρχοντά σου τείνει να σε κάνει λιγότερο ευτυχισμένο».

Σκεφτείτε το ως το σύνδρομο του μεγαλύτερου σπιτιού. Θέλετε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Χρειάζεστε ένα μεγαλύτερο σπίτι. (Όχι στην πραγματικότητα, αλλά σίγουρα αισθάνεται όπως το νιώθετε.) Οπότε το αγοράζετε. Η ζωή είναι ωραία… για μερικούς μήνες, μέχρι το μεγαλύτερο σπίτι σας να είναι απλώς το σπίτι σας.

Το νέο γίνεται πάντα το νέο κανονικό

Τα «πράγματα» παρέχουν μόνο στιγμιαίες εκρήξεις ευτυχίας. Για να είστε πιο ευτυχισμένοι, μην κυνηγάτε τόσα πολλά πράγματα.

Αντίθετα, κυνηγήστε περισσότερες εμπειρίες.

Και το πιο σημαντικό: Θυμηθείτε, το πενήντα τοις εκατό του πόσο ευτυχισμένοι είστε βρίσκεται στον έλεγχό σας.

Δείτε την ευτυχία ως επιλογή — και ξεκινήστε να κάνετε περισσότερα από τα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments