Πολιτική

Ρουά ματ της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ρουά ματ της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά σημαντικών υγειονομικών, γεωπολιτικών, ενεργειακών και άλλων προκλήσεων

Είναι γεγονός πως τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά σημαντικών υγειονομικών, γεωπολιτικών, ενεργειακών και άλλων προκλήσεων. Από τα γεγονότα στον Έβρο, μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας και εν συνεχεία τα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός χρειάστηκε αρκετές φορές με επιδέξιες και συνάμα χειρουργικές κινήσεις να αντιμετωπίσει τα παραπάνω. Εκτός των άλλων, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και εν μέσω “επισιτιστικής κρίσης” λόγω του 4μηνου πλέον πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίπλα σε κάθε πολίτη

Το σύνθημα Δίπλα σε κάθε πολίτη επέλεξε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόσο για το 14ο τακτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Μάιο όσο και σε κάθε ομιλία του. Το ίδιο έκανε και σε μια πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή λέγοντας: «όποιος σε αυτή την αίθουσα -απευθύνομαι σε όλα τα κόμματα- ισχυρίζεται ότι έχει το μαγικό ραβδί για να κρατήσει τις τιμές του ρεύματος εκεί που ήταν το 2020, λέει ψέματα». Επίσης, είπε ότι ενώ άλλοι διαλαλούσαν ανεφάρμοστα συνθήματα, κάνουμε ρεαλιστικές λύσεις. «Αυτή είναι η κυβέρνηση που θα φορολογήσει με 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής» τόνισε.

«Κρατήσαμε έτσι όρθια και την οικονομία και την κοινωνία. Και κατορθώσαμε, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά την πρόσφατη εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, να παραμείνουμε σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε σε άλλο σημείο: «Θα υπερασπιστώ, λοιπόν, την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να υψώσει τα ισχυρότερα δυνατά αναχώματα απέναντι στην ακρίβεια. Και να βεβαιώσω για ένα μόνο: ότι νιώθουμε, ακούμε, προσπαθούμε».

375 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά

Με το κοντέρ να γράφει πλέον 375 εκατομμύρια για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και τις επιδοτήσεις στα καύσιμα η κυβέρνηση κατέγραψε την Τρίτη ακόμη ένα ρεκόρ ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε μέτρα αντιμετώπισης των ενεργειακών προκλήσεων. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια, για την ακρίβεια 580 εκατομμύρια.

  • Power pass

Η αποζημίωση για το Power Pass ξεκινάει από τα 18 ευρώ και ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά τους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

  • Fuel pass 2

Η ενίσχυση απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια πολίτες  ενώ θα υπάρξει και μια ξεχωριστή παρέμβαση για αγρότες. Για να δοθεί η ενίσχυση θα πρέπει να γίνει αίτηση στην πλατφόρμα gov.gr όπως την προηγούμενη φορά. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τέλος Ιουλίου.

Σε ηπειρωτική περιοχή: 65 ευρώ χωρίς κάρτα 80 με κάρτα

  • Σε νησιωτική (και την Κρήτη): 85 ευρώ χωρίς κάρτα 100 ευρώ με κάρτα.
  • Μοτοσικλέτες σε ηπειρωτική περιοχή: 45 ευρώ χωρίς κάρτα 60 με κάρτα
  • Μοτοσικλέτες σε νησιωτική περιοχή: 55 ευρώ χωρίς κάρτα 70 με κάρτα.
  • Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή

Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», συνολικής επιδότησης 150 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση πάνω από 380.000 οικιακών συσκευών. Το πρόγραμμα “τρέχει” από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Σχέδιο “Κοινωνική πολιτική” από το Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετέφερε στους αρμόδιους υπουργούς πως η κυβέρνηση έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα την κοινωνική πολιτική κάτι το οποίο πρέπει να μεταφέρουν και οι ίδιοι στην κοινωνία.

“Είναι όλα αυτά μια πλευρά της κοινωνικής μας πολιτικής η οποία νομίζω ότι αξίζει να αναδειχθεί και δηλώνει όχι μόνο τη φροντίδα της πολιτείας προς τον πολίτη που δοκιμάζεται από την εισαγόμενη κρίση, ιδιαίτερα τώρα με τα αυξημένα έξοδα του καλοκαιριού, αλλά νομίζω ότι αποτυπώνουν οι πρωτοβουλίες μας και τις σωστές οικονομικές μας επιλογές. Που αξιοποιούν την αύξηση του δημοσίου πλούτου προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να υπονομεύουν την πρόοδο της οικονομίας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments