Οικονομία

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Κάνει πρεμιέρα η εφαρμογή της – Ποια είναι τα κριτήρια

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Κάνει πρεμιέρα η εφαρμογή της – Ποια είναι τα κριτήρια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πρεμιέρα κάνει αύριο [1/7] η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, όπου θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ

Κατά την προσέλευση / αποχώρηση από την εργασία, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα δηλώνοντας την έναρξη / λήξη του ωραρίου. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II και θα είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal.

Η κάρτα μπορεί να είναι είτε σε φυσική -έντυπη – μορφή, όπως οι κάρτες που χρησιμοποιούν σήμερα πολλές επιχειρήσεις για την καταγραφή των ωρών εργασίας ή ψηφιακή εφαρμογή (application) στο κινητό τηλέφωνο του εργαζόμενου που θα παράγει έναν κωδικό QR code τον οποίο θα «σκανάρει» η αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή της επιχείρησης. Πρόκειται ακριβώς για την διαδικασία που εφαρμόστηκε για το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών νόσησης, εμβολιασμού κλπ.

‘Ηδη από την Δευτέρα 27 Ιουνίου ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή CardScanner app που συνδέεται στο παραγωγικό ΠΣ Εργάνη. Πρόκειται για την εφαρμογή που έχει διατεθεί στις επιχειρήσεις, η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία, κατά παρόμοιο τρόπο με τη διαδικασία που ακολουθείτο για το «σκανάρισμα» των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Στη συνέ4χεια δόθηκε η δυνατότητα για δοκιμαστική χρήση της Ψηφιακής Κάρτας και ήδη πολλές επιχειρήσεις της πρώτης φάσης εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (τράπεζες και σούπερ μάρκετ) “έτρεξαν” με επιτυχία δοκιμές.

Μέχρι χθες είχαν “κατεβάσει” στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani app (στην οποία περιλαμβάνεται ως επέκταση η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας) 40.368 εργαζόμενοι, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων που απασχολούνται σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Η εφαρμογή διατίθεται για συσκευές με λειτουργικό σύστημα android και iOS.

Εργαζόμενοι χωρίς σταθερό τόπο εργασίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι με μη σταθερό τόπο εργασίας, όπως π.χ. οδηγοί, φύλακες, συντηρητές και τεχνικοί θα εφαρμόζουν την Ψηφιακή κάρτα κατά την έναρξη ή την λήξη του ωραρίου τους όταν θα επισκέπτονται την έδρα της επιχείρησης.

Αυτό σημαίνει πως για κάποιον που ξεκινά ή /και ολοκληρώνει την εργασία του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης όπου και εργάζεται ισχύει κανονικά η κάρτα εργασίας.

Εργαζόμενοι σε τηλεργασία

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία και αν θα μπορεί το σύστημα να δέχεται προδήλωση τηλεργασίας σε μη σταθερές ημέρες εργασίας ανά εβδομάδα και με ποιο αρχείο θα ενημερώνουν οι εργοδότες το σύστημα -με το ημερήσιο ή με το εβδομαδιαίο, το υπουργείο Εργασίας απαντά ότι μπορεί να δηλώνεται εφόσον δεν είναι σταθερή εβδομαδιαία δήλωση με την ένδειξη «Από -Έως την εβδομάδα. Ή μεταβαλλόμενο».

Για την «ευέλικτη προσέλευση και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμπληρωθεί, σημειώνεται ότι αφορά όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης που είναι ενταγμένοι στην ψηφιακή οργάνωση του χρόνου, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η κάρτα εργασίας και εφόσον ο εργαζόμενος και ο εργοδότης έχουν συμφωνήσει της ως άνω εφαρμογή ωραρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments