Διεθνή

Λουίς Ετσεβερία: Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού

Λουίς Ετσεβερία: Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού

Πηγή Φωτογραφίας: bloomberg

Ο Λουίς Ετσεβερία, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 1970 υποσχόμενος ένα δημοκρατικό άνοιγμα για τη χώρα, επέβλεψε έξι από τα πιο σκληρά χρόνια του λεγόμενου «βρώμικου πολέμου» κατά των αντιφρονούντων

 Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Λουίς Ετσεβερία, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 1970 υποσχόμενος ένα δημοκρατικό άνοιγμα για τη χώρα, αλλά επέβλεψε έξι από τα πιο σκληρά χρόνια του λεγόμενου «βρώμικου πολέμου» κατά των αντιφρονούντων, πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στο Twitter επιβεβαίωσε το θάνατο το Σάββατο, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του.

Ως ηλικιωμένος, ο Ετσεβερία απέφυγε τις προσπάθειες των Μεξικανών εισαγγελέων να τον κατηγορήσουν για γενοκτονία για το ρόλο του σε δύο περιβόητες σφαγές φοιτητών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 1968 και το 1971 που βοήθησαν να καθοριστεί μια εποχή σκληρής κρατικής καταστολής.

Ο Ετσεβερία αρνήθηκε ότι έκανε λάθος και είπε ότι η συνείδησή του ήταν καθαρή. Αρνήθηκε να καταθέσει για εγκλήματα που δεν έχουν εξιχνιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Πιστός γιος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος ή PRI, που κυβέρνησε το Μεξικό για 71 χρόνια μέχρι την εκδίωξή του στις εκλογές το 2000, ο Ετσεβερία πίστευε στη διατήρηση του καθολικού κομματικού συστήματος που έφτανε σε κάθε σφαίρα της δημόσιας ζωής.

Η προεδρία του 1970-1976 μολύνθηκε από την αρχή από τις κατηγορίες ότι διέταξε τα στρατεύματα να ανοίξουν πυρ εναντίον χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά στην περιοχή Tlatelolco της Πόλης του Μεξικού στις 2 Οκτωβρίου 1968 ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εσωτερικών.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είπε ότι μόλις 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη σφαγή, που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη του Μεξικού. Κάποιοι μάρτυρες είπαν ότι πολλά περισσότερα πτώματα απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Εκατοντάδες φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν και φυλακίστηκαν μετά τη διαμαρτυρία, η οποία έλαβε χώρα όταν ξέσπασαν φοιτητικές εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει δοθεί ποτέ οριστικός αριθμός νεκρών.

Η θητεία του Λουίς Ετσεβερία

Γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου 1922 σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης στην Πόλη του Μεξικού, ο Ετσεβερία ήταν γνωστός για την υιοθέτηση μιας αριστερής εξωτερικής πολιτικής ενώ βρισκόταν άνετα στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον του είχε αδυναμία.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Ετσεβερία είχε σχέδια να αναδιανείμει τις γαίες των πλουσίων στους αγρότες και υποστήριξε μια προστατευτική οικονομική πολιτική υψηλών δασμών, κρατικής παρέμβασης και προτίμησης για εγχώρια προϊόντα.

Καθώς ο δημόσιος τομέας διογκώθηκε και ο κρατικός δανεισμός εκτινάχθηκε στα ύψη, ο Ετσεβερία αποξένωσε την επιχειρηματική τάξη, η οποία σταμάτησε να επενδύει και έστειλε τα κεφάλαιά της έξω από τη χώρα.

Το εξωτερικό χρέος του Μεξικού εξαπλασιάστηκε και η αξία του πέσο σχεδόν μειώθηκε στο μισό κατά τη διάρκεια της θητείας του, οδηγώντας σε υποτίμηση του νομίσματος λίγο πριν τη λήξη της θητείας του.

Το 2006, ένας δικαστής διέταξε τον Ετσεβέρια να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό για τη σύνδεσή του με τις δολοφονίες φοιτητών.

Όμως, τον Μάρτιο του 2009, ένα δικαστήριο έκρινε ότι η καταστολή του στρατού δεν χαρακτηριζόταν ως γενοκτονία και επικύρωσε προηγούμενες αποφάσεις ότι είχε λήξει η 30ετής παραγραφή για τα εγκλήματα.

Το 2020, μετά από περίπου 10 χρόνια μακριά από τη δημοσιότητα, τα μεξικανικά μέσα φωτογράφισαν το Ετσεβερία να περιμένει σε αναπηρικό καροτσάκι για να λάβει εμβόλιο για τον COVID-19, φορώντας ένα ψάθινο καπέλο …

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments