Κόσμος

Φυσικό αέριο: Ανησυχία στη Βουλγαρία για την καθυστέρηση της έναρξης του αγωγού με την Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Ανησυχία στη Βουλγαρία για την καθυστέρηση της έναρξης του αγωγού με την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φυσικό αέριο: Ο αγωγός του φυσικού αερίου, που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία θα καθυστερήσει να τεθεί σε λειτουργία

Ο αγωγός του φυσικού αερίου, που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία θα καθυστερήσει να τεθεί σε λειτουργία. Αρχικά ήταν να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, αλλά τελικά θα υπάρξουν κάποιες μέρες καθυστέρηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της «Μπουλγκάργκαζ», Λιουντμίλ Γιότσοβ, σε ακρόασή του από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενέργειας και Υδάτων.

«Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες, είπε ο υπ. υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ιβάν Σίσκοβ. Ζητάμε από την εταιρία που υλοποιεί το πρότζεκτ να καταθέσει ημερήσιο πρόγραμμα μέχρι τον τερματισμό του».

Από την Μπουλγκάργκαζ σχολίασαν και το πρόβλημα με την ανακοίνωση των τιμών του φυσικού αερίου. «Μετά την διακοπή των συμβολαίων με την «Γκάζπρομ» οι πλήρεις διανομές συμφωνούνται τις τελευταίες 20 μέρες κάθε μήνα και η τελική αύξηση της τιμής για τον Αύγουστο θα γίνει γνωστή στις 12 του μηνός», είπε ο Γιότσοβ.

Μάλιστα η γειτονική χώρα θα λάβει συνολικά ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, όπου είναι υπεραρκετό για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι τιμές, οι οποίες θα είναι πιο χαμηλές, σε σχέση με το ρωσικό.

Η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου κατέστη δυνατή μετά την κοινή απόφαση των βουλγαρικών και ελληνικών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας να αδειοδοτήσουν τον διαχειριστή της σύνδεσης φυσικού αερίου – ICGB. Η απόφαση ελήφθη σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος τελικά οδήγησε στην αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου της Gazprom προς τη Βουλγαρία. Οι αρχές της Σόφιας απέρριψαν τα ρωσικά αιτήματα για αλλαγή των συμβάσεων και πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια. aerio

Η σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και για τη διαμόρφωση ευνοϊκών τιμών για τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, σχολίασε η βουλγαρική ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Το αζέρικο φυσικό αέριο παραδίδεται μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TANAP), ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία, και την Ελλάδα και φθάνει στην Ιταλία.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου επιτρέπει τη μεταφορά τριών δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου με δυνατότητα αύξησης στα 5 bcm όταν εγκατασταθούν ισχυρότεροι σταθμοί συμπίεσης. Το ήμισυ της χωρητικότητας της διασύνδεσης φυσικού αερίου έχει δεσμευτεί από την Bulgargaz, ενώ η υπόλοιπη χωρητικότητα θα διαπραγματεύεται στην ελεύθερη αγορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments