Διεθνή

Γερμανία: Σήμερα οι εξηγήσεις Σολτς για το σκάνδαλο Cum – Ex

Γερμανία: Σήμερα οι εξηγήσεις Σολτς για το σκάνδαλο Cum – Ex

Πηγή Φωτογραφίας: AP/ Lisa Leutner- Pixabay

 Το σκάνδαλο Cum - Ex αφορά μια έξυπνη συσκευή φορολογικής βελτιστοποίησης, η οποία δημιουργήθηκε από τράπεζες, επιτρέποντας στους ξένους επενδυτές να μειώσουν τους φόρους τους επί των μερισμάτων.

Μετά από χρόνια ερευνών, το λεγόμενο σκάνδαλο «Cum – Ex» αμαυρώνει τη δημόσια εικόνα του Γερμανού ηγέτη, ο οποίος  πρέπει να δώσει εξηγήσεις σήμερα αναφορικά με αυτήν την υπόθεση φοροδιαφυγής στα μερίσματα. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ένα email «στοιχειώνει» τον σοσιαλδημοκράτη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με αυτούς τους χειρισμού, που έκαναν εφικτή την αφαίρεση σχεδόν 55 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις φορολογικές αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Το ερώτημα το σχετικό με το ποιος είναι ο βαθμός εμπλοκής του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην ηχηρή υπόθεση των « Αρχείων Cum –Ex» είναι το ερώτημα, που θα προσπαθήσει να απαντήσει μια ειδική, κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να φωτίσει τις πολλαπλές συνέπειες αυτού του οικονομικού σκανδάλου, που αποκαλύφθηκε το 2017.

Το σκάνδαλο Cum – Ex αφορά μια έξυπνη συσκευή φορολογικής βελτιστοποίησης, η οποία δημιουργήθηκε από τράπεζες, επιτρέποντας στους ξένους επενδυτές να μειώσουν τους φόρους τους επί των μερισμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αγορά και μεταπώληση μετοχών περίπου την ημέρα πληρωμής του μερίσματος, τόσο γρήγορα που η φορολογική διοίκηση δεν προσδιορίζει πλέον τον πραγματικό ιδιοκτήτη.

Αυτά οι φορολογικές πρακτικές έχουν βλάψει δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες με ζημία ύψους σχεδόν 55 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φόρους από το 2001.  Στη Γερμανία, η Δικαιοσύνη έχει κινητοποιηθεί για το θέμα από το 2019. Ο αριθμός των ατόμων που κατηγορούνται στη Χώρα έχει φθάσει τους 100, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηριακών συμβούλων, των τραπεζιτών, των δικηγόρων και άλλων φορολογικών συμβούλων.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος ήταν δήμαρχος του Αμβούργο το 2016, κατηγορείται  ότι δεν μήνυσε το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας Warburg, η οποία έπρεπε να είχε καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση, υπό την πίεση της κυβέρνησης από την τότε Πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα προσπαθήσει να διαπιστώσει εάν ο δήμαρχος άσκησε πίεση στις δημοτικές εφορίες, ούτως ώστε αυτές να παραιτηθούν από την είσπραξη αυτών των φόρων. Ο Όλαφ Σολτς αρνείται όμως ότι ασκούσε πίεση σε φορολογικούς υπαλλήλους στην πόλη του Αμβούργου.

Εντούτοις,  νέα στοιχεία, που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες, θέτουν υπό αμφισβήτηση τις διαψεύσεις του διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ. Αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποκάλυψαν, το τελευταίο διάστημα, ότι τα email από κάποιο κοντινό πρόσωπο του  κατασχέθηκαν από τους ερευνητές, αν και θα παρείχαν «δυνητικά οριστικές» πληροφορίες αναφορικά με «σκέψεις σχετικά με τη διαγραφή δεδομένων».

Αυτό ακριβώς είναι το email που «στοιχειώνει» την πολιτική πορεία του Γερμανού Καγκελαρίου και για το οποίο καλείται, ανάμεσα σε άλλα, να δώσει εξηγήσεις σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments