Διεθνή

Γκουτέρες: Πρέπει να φτάσουν στις αγορές τα σιτηρά τα και λιπάσματα από την Ουκρανία

Γκουτέρες: Πρέπει να φτάσουν στις αγορές τα σιτηρά τα και λιπάσματα από την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Le Monde, Reuters

Γκουτέρες: "Κυβερνήσεις και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν τρόφιμα και λιπάσματα από τη Ρωσία καθώς και σιτηρά από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές", ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

“Κυβερνήσεις και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν τρόφιμα και λιπάσματα από τη Ρωσία καθώς και σιτηρά από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούλιο”, επεσήμανε χαρακτηριστικά το Σάββατο [20/8] ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική έκβαση του ανοίγματος του λιμανιού στη Οδησσό.

«Το άλλο μέρος αυτής της συμφωνίας-πακέτου είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι σημαντικό να συνεργαστούν όλες οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας για να τα φέρουν στην αγορά.»

«Η εξαγωγή περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ηρεμία των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές», ανέφερε ακόμα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Αυγούστου, από την Ουκρανία είχαν εξαχθεί μέσω της Μαύρης Θάλασσας περισσότεροι από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά.

Ο ΟΗΕ διευκρίνισε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας στα τέλη του περασμένου μήνα για επανέναρξη των εξαγωγών, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις. Και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό με κατεύθυνση προς τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, συνολικά 27 φορτηγά πλοία ερευνήθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου της Κωνσταντινούπολης.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα είναι αποκλεισμένα στα ουκρανικά σιλό και αποθήκες από τότε που άρχισε ο πόλεμος, επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της γειτονικής της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τα προϊόντα που εξήχθησαν πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments