Διεθνή

Le Figaro: Το ποδήλατο και τα ενεργειακά οφέλη του

Le Figaro: Το ποδήλατο και τα ενεργειακά οφέλη του

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το ένα τέταρτο του συνόλου των τρεχουσών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Ο κόσμος θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 700 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο, ισοδύναμο με τις ετήσιες εκπομπές του Καναδά, αν όλοι έκαναν καθημερινά ποδήλατο όπως κάνουν οι Ολλανδοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Communications Earth and Environment».

Ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το ένα τέταρτο του συνόλου των τρεχουσών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη και η παγκόσμια ζήτηση για μεταφορές αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών συνέταξε την πρώτη στον κόσμο βάση δεδομένων ιδιοκτησίας και χρήσης ποδηλάτων, σε 60 χώρες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Σύμφωνα με αυτούς τους ερευνητές, την περίοδο 1962-2015, ο αριθμός των ποδηλάτων που παράγονται ξεπέρασε αυτόν των αυτοκινήτων. Και η Κίνα αντιπροσώπευε σχεδόν τα δύο τρίτα από τα περισσότερα από 123 εκατομμύρια ποδήλατα που κατασκευάστηκαν το 2015.

Στις 60 χώρες που μελετήθηκαν, το μερίδιο χρήσης ποδηλάτου για καθημερινές μετακινήσεις ήταν μόνο 5% κατά μέσο όρο. Σε ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ποδηλάτων είναι υψηλός, αλλά οι ιδιοκτήτες τους τείνουν να θεωρούν το ποδήλατο περισσότερο ως ψυχαγωγική δραστηριότητα παρά ως μέσο καθημερινής μεταφοράς, και τα σύντομα ταξίδια γίνονται συχνά με αυτοκίνητο.

Αλλά αν όλοι έκαναν ποδήλατο κατά μέσο όρο 1,6 χιλιόμετρα την ημέρα, η ημερήσια μέση απόσταση των Δανών, ο κόσμος θα μείωνε τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 414 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ισοδύναμο με τις ετήσιες εκπομπές της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών.

Με 2,6 χιλιόμετρα διαδρομών με ποδήλατο την ημέρα όπως στην Ολλανδία, οι εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 686 εκατομμύρια τόνους ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται τα οφέλη για την υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments