Κόσμος

Τσέχοι: 1968 κορώνες κατά του ολοκληρωτισμού της Μόσχας

Τσέχοι: 1968 κορώνες κατά του ολοκληρωτισμού της Μόσχας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η Πρεσβεία της Ουκρανίας εξέφρασε άμεσα τις ευχαριστίες της προς την Τσεχία, η οποία ασκεί τα καθήκοντα τα Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

Τσέχοι πολίτες στέλνουν συμβολικά 1968 κορώνες στους Ουκρανούς πολίτες για τον αντιστασιακό αγώνα τους εναντίον του επεκτατισμού και του ολοκληρωτισμού τη Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή περικλείει έναν υψηλό συμβολισμό, καθώς, σαν σήμερα, το 1968, η Μόσχα είχε εισβάλει στην Τσεχία, επειδή αυτή αγωνιζόταν να προωθήσει μεταρρυθμίσεις εναντίον του ρωσικού ολοκληρωτισμού.

Η Πρεσβεία της Ουκρανίας εξέφρασε άμεσα τις ευχαριστίες της προς την Τσεχία, η οποία ασκεί τα καθήκοντα τα Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι, το 1968,  ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ εκλέγεται Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας. Πολύ γρήγορα, απομακρύνεται από τη Μόσχα και εγκαθιστά ένα διαφορετικό πολιτικό όραμα, που περιλαμβάνει κυρίως τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων, την τόνωση της οικονομικής ελευθερίας, την επαναφορά ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τη διοικητική αποκέντρωση. Με τον Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ στο τιμόνι της Χώρας, οι Τσεχοσλοβάκοι αποκτούν ελευθερία. Ο Τύπος και ο λόγος δεν υπόκεινται πλέον στον σοβιετικό ζυγό. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να μετακινούνται.

Ωστόσο, ο ρωσικός ολοκληρωτισμός της σοσιαλιστικής εκείνης εποχής θα έχει ως τραγική συνέπεια τη βίαιη εισβολή ρωσικών στρατευμάτων, που θα βάλουν τέλος στην «Άνοιξη της Πράγας».

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.