Διεθνή

Ζήτημα Θράκης θέτει πάλι η Τουρκία

Ζήτημα Θράκης θέτει πάλι η Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Τη σκυτάλη του αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού έλαβε, αυτή τη φορά, ο Υποναύαρχος ε.α. και θεωρητικός του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, ο συγγραφέας Τζιχάτ Γιαïτζί.

Ιδιαίτερη επιμονή  στην Θράκη επιδεικνύει η Τουρκία μέσω των αξιωματούχων της.

Τη σκυτάλη του αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού έλαβε, αυτή τη φορά, ο Υποναύαρχος ε.α. και θεωρητικός του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, ο συγγραφέας Τζιχάτ Γιαïτζί.

Κατά τον πνευματικό θεμελιωτή του επεκτατικού δόγματος,   η πίεση στην τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη αυξάνεται και οι μουφτήδες και οι ιμάμηδες που κάνουν την Παρασκευή και την νεκρική προσευχή έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης.

Ο ανώτερος κρατικός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι «η Δυτική Θράκη θα είναι η Παλαιστίνη».

Η Ελλάδα καθόρισε τις διοικητικές επιτροπές των μουφτήδων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και των τουρκικών ιδρυμάτων μέσω ραντεβού του Ελληνικό κράτος, εμποδίζοντάς τους να εκλέξουν: «Οι Τούρκοι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα ελληνικής θρησκείας και το Κοράνι που διδάσκουν Έλληνες καθηγητές».

Ο κρατικός αξιωματούχος της Τουρκίας ανέφερε, ακόμη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική Sozcu: «Το Κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας θα πρέπει να αντιδράσει στα προβλήματα και τις καταπιέσεις των Τούρκων της Δυτικής Θράκης όσο και της Παλαιστίνης και να τις φέρει στην ατζέντα κάθε είδους πλατφόρμας, ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  δυναμικά, συχνά και ακούραστα».

Ο θεωρητικός θεμελιωτής υποστήριξε, επίσης, ότι «ενώ θα έπρεπε να ανοίξει αρχιμουφτής στην Ελλάδα, με βάση τις συμφωνίες μεταξύ Αθήνας και ΄Άγκυρας, , η Ελλάδα, που δεν το επιτρέπει, απαιτεί την επίσημη και νομική αναγνώριση του «οικουμενικού πατριαρχείου» στην Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει τέτοια υποχρέωση με τις συνθήκες, τις οποίες έχει συνυπογράψει.  Η Ελλάδα, που δεν μπορούσε να διορίσει κωδωνοκρούστη στην εκκλησία της, θέσπισε τελικά το νόμο στις 2 Αυγούστου 2022, δίνοντας την εξουσία «διορισμού μουφτή στο κράτος».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments