Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να γίνει στις αρχές του έτους

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να γίνει στις αρχές του έτους

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter Ursula von der Leyen

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

Οι συζητήσεις διεξάγονται την ώρα που οι τιμές αερίου και ρεύματος αγγίζουν εξωπραγματικά επίπεδα με τους ευρωπαίους να βλέπουν έναν χειμώνα εφιάλτη.

Στα 671 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα «σκαρφαλώσουν» αύριο οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία θα αγγίξει τα 744 ευρώ και στη Γερμανία τα 660 ευρώ.

Εμείς στην Κομισιόν εργαζόμαστε πάνω σε μια έκτακτη παρέμβαση και μία δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα που πραγματικά λειτουργεί και επαναφέρει την εξισορρόπηση, ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν αναζητούν λύση που θα δώσει τέλος στον εκβιασμό της Μόσχας με το φυσικό αέριο και οι υπουργοί Ενέργειας σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου θα επιδιώξουν να κάνουν το πρώτο βήμα.

«Η περίοδος των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη έρχεται στο τέλος της. Και ελεύθεροι από τον εκβιασμό θα έχουμε μεγαλύτερη δύναμη για να υπερασπιστούμε τους παγκόσμιους κανόνες. Αυτή πρέπει να είναι η επόμενη στρατηγική μας προσέγγιση», δήλωσε η Φόν ντερ Λάιεν..

«Η Ρωσία δεν κερδίζει την ενεργειακή μάχη. Θα αναγκαστεί να καίει ολοένα και περισσότερο φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες, καθώς οι αποθήκες της χώρας έχουν γεμίσει», υπογράμμισε ο Επικεφαλής Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατιχ Μπιρόλ.

Η ενεργειακή κρίση δοκιμάζει τις αντοχές κυβερνήσεων νοικοκυριών και  επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, με τη Γερμανία να βρίσκεται ίσως στη χειρότερη θέση. Ακόμα και στη Νορβηγία όπου η ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα είναι συγκριτικά περιορισμένη τα προβλήματα δεν λείπουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments