Διεθνή

Reuters: Η Goldman Sachs προβλέπει πληθωρισμό άνω από 20% στο Ηνωμένο Βασίλειο

Reuters: Η Goldman Sachs προβλέπει πληθωρισμό άνω από 20% στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς της Βρετανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν κατά 80% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν το «σπιράλ» που δημιουργήθηκε από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου δεν σπάσει μέχρι τότε, λένε οικονομολόγοι της τράπεζας Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου οδεύει σε ύφεση.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς της Βρετανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν κατά 80% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που κινδυνεύει να προκαλέσει έκρηξη ενεργειακής φτώχειας και να φέρει σε δύσκολη θέση χιλιάδες επιχειρήσεις.

Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν στο σημερινό τους επίπεδο, εξηγούν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 80% τον Ιανουάριο, κάτι που θα σήμαινε «ανώτατο όριο πληθωρισμού στο 22,4%, πολύ πάνω από την αρχική μας πρόβλεψη για 14,8%», προσθέτουν.

Την περασμένη εβδομάδα, μια άλλη αμερικανική τράπεζα, η Citi, δήλωσε ότι αναμένει ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο να κορυφωθεί στο 18,6% τον Ιανουάριο.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η ύφεση της Βρετανίας θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο και θα οδηγήσει σε συρρίκνωση 0,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για ολόκληρο το επόμενο έτος.

Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, αναμένουν κατά μέσο όρο συρρίκνωση περιορισμένη στο 0,2%, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα αναμένοντας πτώση 1,5% του ΑΕΠ.

Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω το βασικό της επιτόκιο κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα για να το φέρει στο 2,25%, συνεχίζει η έκθεση της Goldman Sachs, η οποία αναφέρει τον κίνδυνο πρόσθετων αυξήσεων κατά 25 μονάδες βάσης, κατά τις επόμενες συναντήσεις νομισματικής πολιτικής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments