People

Έτοιμος από καιρό

Έτοιμος από καιρό

Πηγή Φωτογραφίας: Sada El balad

Η άνοδος στο θρόνο του 73χρονου Καρόλου εγκαινιάζει μια λεπτή περίοδο για μια μοναρχία, η οποία ήξερε πώς να ανθίσταται στις κρίσεις, να επιδεικνύει θαυμαστές αντοχές στις πολιτικές φουρτούνες, χάρη στις αποδεδειγμένες ικανότητες της προκατόχου, της μητέρας του Καρόλου Γ’.

Θέλοντας και μη, ο παρατηρητής βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα για τον νέο και συμπαθή βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, που ανέλαβε τα βασιλικά του καθήκοντα σε πολεμικούς καιρούς, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενεργειακών και πληθωριστικών απειλών, εν όψει ενός οικονομικά δύσκολου χειμώνα, αλλά και νέου πολιτικού σκηνικού στη Μεγάλη Βρετανία: Θα αποδειχθεί, ως αναμένεται, ένας καλός βασιλιάς, στο πηδάλιο της ιστορικής Χώρας;

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @royalfamily_archive

Και πριν από όλα, ποτέ ένας Βρετανός μονάρχης δεν περίμενε τόσο πολύ. Η άνοδος στο θρόνο του 73χρονου Καρόλου εγκαινιάζει μια λεπτή περίοδο για μια μοναρχία, η οποία ήξερε πώς να ανθίσταται στις κρίσεις, να επιδεικνύει θαυμαστές αντοχές στις πολιτικές φουρτούνες, χάρη στις αποδεδειγμένες ικανότητες της προκατόχου, της μητέρας του Καρόλου Γ’.

Το 1953, η Ελισάβετ στέφθηκε σε ηλικία μόλις 25 ετών, σε μια ατμόσφαιρα εθνικού ενθουσιασμού, σε μια χώρα που προσπαθούσε να αναρρώσει από τα τραύματα του Β  Παγκοσμίου Πολέμου. Και κατάφερε να παραμείνει μια σεβαστή, αξιοπρεπής και ιδιαίτερα δημοφιλής μορφή σε όλη τη ζωή της.

Η δεξίωση που επιφυλάχθηκε για τον μεγαλύτερο γιο της υπόσχεται να είναι πολύ διαφορετική. Ο Robert Hazell, συνταγματολόγος στο University College του Λονδίνου, επιμένει ιδιαίτερα στο ηλικιακό στοιχείο. Στα 73 του, ένας άνδρας βρίσκεται στην τρίτη ηλικία της ζωής του και εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον Κάρολο να φθάσει στο πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Γεννημένος το 1948, ο Τσαρλς παντρεύτηκε την Νταϊάνα Σπένσερ το 1981, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Γουίλιαμ και τον Χάρι, πριν καταρρεύσει ο γάμος τους και οι δημόσιες αποκαλύψεις για τις αντίστοιχες απιστίες τους οδηγήσουν στο διαζύγιό τους. Μετά τον τραγικό θάνατο της Νταϊάνα το 1997 σε τροχαίο ατύχημα στο Παρίσι, κυνηγημένη από δαιμόνιους παπαράτσι, ο Κάρολος παντρεύτηκε, το 2005, την πρώην ερωμένη του και πραγματικά εκλεκτή της καρδιάς του, την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Ο νέος βασιλιάς έχει διακριθεί, εδώ και καιρό, για τις αμφιλεγόμενες παρατηρήσεις του περί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και της αλλαγής του κλίματος. Ακόμα κι αν οι περιβαλλοντικές του ανησυχίες είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες, θα πρέπει να συμμορφωθεί με την αλάνθαστη ουδετερότητα, καθώς κάθε λέξη του μονάρχη ελέγχεται και σχολιάζεται.

Το 2018, διαβεβαίωσε το BBC ότι γνώριζε ότι έπρεπε να απέχει από οποιαδήποτε θέση: «Δεν είμαι τόσο ανόητος», είχε δηλώσει.

Ο Κάρολος δεν διαθέτει, τουλάχιστον όχι ακόμη, την «αύρα» της Ελισάβετ. Και αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά από δημοσκοπήσεις, που τον έφερναν σταθερά πίσω από τη μητέρα του σε δημοφιλία. Ας μην υποτιμάμε το γεγονός ότι υπάρχει ήδη ένα κίνημα δημοκρατίας, αβασίλευτης δημοκρατίας, που υποστηρίζεται από το 15% περίπου των πολιτών. Ορισμένοι αναλυτές και δημοσιογράφοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι, πλέον, είναι πιθανόν να προετοιμάσει σύντομα το έδαφος για παραίτηση και αναπλήρωση από τον λαοφιλή γιο του Χάρι.

Υπερβολές, προερχόμενες μάλιστα από «ακραιφνείς φιλελεύθερους κύκλους» διανοουμένων και πολιτικών, που επιθυμούν – δικαιολογημένα – έναν υψηλότερο δείκτη πολιτικής λογοδοσίας, αλλά που υποτιμούν μια βασική παράμετρο: τον πολιτισμικό παράγοντα.

Για τους Βρετανούς, η βασιλική οικογένεια είναι μια οικογένεια καθημερινής αναφοράς, ακόμη και έγνοιας, αποτελούμενη από πρόσωπα που οι πολίτες τα αισθάνονται και ας μην τα έχουν γνωρίσει ποτέ από κοντά. Και αυτό έχει να κάνει με το βαθύ πατριωτισμό των μελών της, την αποδεδειγμένη στο αμόνι της ιστορίας μέριμνα για την Μεγάλη Βρετανία και τους Βρετανούς, τα «όχι» που έχουν υποστηρίξει απέναντι σε εύρωστους και ισχυρούς ξένους παράγοντες, την αποφυγή της επιδειξιομανίας.

Στον Κάρολο Γ’ καταλογίζεται μια κάποια ελαφρότητα στους τρόπους, μια δόση παιδικότητας, ένα στοιχείο αυθορμητισμού

Ακόμη όμως κι αν ισχύουν όλες αυτές οι φήμες που τον ακολουθούν, ακόμη κι αν ισχύουν στο ακέραιο, ο Κάρολος εμφανίσθηκε «σαν έτοιμος από καιρό» για το ύπατο αξίωμα, σαν να γνώριζε ότι, σε κάποια στροφή της ζωής του, θα ανταμωθεί με τα δύσκολα. Δεν χρειάζεται κάποιον περισπούδαστο συνταγματολόγο ή κάποιον ενημερωμένο πολιτικό επιστήμονα – διεθνολόγο να του υπενθυμίζει τον έναν ή τον άλλον συνταγματικό κανόνα, αυτόν ή εκείνον τον συσχετισμό εσωκομματικής δύναμης στους Τόρηδες και στους Εργατικούς, τις μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών στη διεθνή σκηνή.

Τα γνωρίζει αυτά, ο νέος βασιλιάς, και τα παρακολουθεί από δεκαετίες. Η βασίλισσα πέθανε δυστυχώς, λοιπόν. Κι ο νέος βασιλιάς είναι εδώ και δεν είναι γυμνός, όσο και αν επιμένουν ορισμένοι για το αντίθετο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments