Πολιτισμός

Genderless: Το νέο ισχυρό κύμα στη μόδα χωρίς προκαταλήψεις και «κουτάκια»

Genderless: Το νέο ισχυρό κύμα στη μόδα χωρίς προκαταλήψεις και «κουτάκια»

Πηγή Φωτογραφίας: Karl Lagerfeld

Κεντρίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων οίκων

Η new era της μόδας, όπως όλα δείχνουν, μοιάζει να αδιαφορεί για κανόνες, προκαταλήψεις και «κουτάκια», είναι ενάντια σε ταμπέλες όπως του γυναικείου και του ανδρικού, του petite και του plus size, του casual και του formal, ενώ τελευταία τάση αποτελεί η έκφραση του προσωπικού στυλ χωρίς όρια και περιορισμούς. Το genderless movement φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων οίκων, και αφορά σε ένα ευρύ φάσμα fashion κομματιών, αξεσουάρ αλλά και προϊόντων ομορφιάς, τα οποία δεν προσδιορίζονται με βάση το φύλο. Με λίγα λόγια, το gender fluid/gender neutral είναι εδώ για να σβήσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ γυναικείου και ανδρικού και να προσδιορίσει τα άτομα ως ουδέτερα κοινωνικά όντα. Καθώς, λοιπόν, τα όρια θολώνουν, οι νέες προτάσεις των οίκων και των brands πληθύνονται. Μία τέτοια συνεργασία η οποία απασχολεί τους fashion enthusiasts αυτή τη στιγμή είναι αυτή της Cara Delevingne και του αγαπημένου σχεδιαστή και φίλου της, Karl Lagerfeld.

View this post on Instagram

A post shared by KARL LAGERFELD (@karllagerfeld)

Cara Loves Karl: Η συλλογή-ύμνος στo fluidity

Η ιδιαίτερη σχέση του iconic fashion designer και του μοντέλου, ηθοποιού και ακτιβίστριας Cara Delevingne ξεκίνησε το 2012 στα castings για το couture show του διάσημου οίκου Chanel, όπου ο Lagerfeld, ως creative director του οίκου έδωσε στην Delevingne την επιβεβαίωση και το boost αυτοπεποίθησης που χρειαζόταν, καθώς η ίδια δεν μπορούσε να πιστέψει ότι της ζητήθηκε να περπατήσει στο show. Όπως δηλώνει η ίδια, μέχρι και σήμερα είναι σίγουρη ότι αυτό το interaction της άλλαξε τη ζωή με έναν τρόπο που δεν μπορεί να εξηγήσει, ενώ έχει παραδεχθεί πολλές φορές πως η επιρροή του Lagerfeld στην προσωπικότητά της και, γενικότερα, στη ζωή της δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Επρόκειτο για την απαρχή μιας χρόνιας φιλίας, που ξεπερνούσε τα όρια μιας σχέσης σχεδιαστή-μούσας. Όσον αφορά στην ίδια την Cara Delevingne, το προσωπικό της στυλ χαρακτηρίζεται από gender neutral επιλογές, ενώ τονίζει ότι τα ρούχα θα πρέπει να μπορούν να φορεθούν από όλους, ανεξαιρέτως. Ως υπερήφανο μέλος της LGBTQ+ κοινότητας για πολλά χρόνια, δηλώνει πως η στιγμή που ανακάλυψε ότι το gender fluidity ξεπερνά τα όρια αρσενικού και θηλυκού προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητά της, ενώ τονίζει πως δεν πρόκειται για μία φάση, όπως πολλοί σπεύδουν να χαρακτηρίσουν, αλλά απαντά “I am who I am”.

Η συλλογή Cara Loves Karl, που κυκλοφόρησε στις 8 Σεπτεμβρίου, γεννήθηκε έπειτα από την αναγνώριση της ανάγκης για inclusivity και το μήνυμα που στέλνει είναι ότι δεν έχει σημασία πώς αυτό-προσδιορίζεται ένα άτομο, καθώς τα συλλεκτικά κομμάτια είναι φτιαγμένα για όλους. Επιπλέον, η συλλογή είναι φτιαγμένη από βιώσιμα υλικά όπως το ανακυκλωμένο nylon και το οργανικό βαμβάκι, ενώ ταυτόχρονα ο capsule χαρακτήρας τους επιτρέπει τη σύνθεση πολλών διαφορετικών looks, ελαττώνοντας, έτσι, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Ακόμη, τα χρώματα που κυριαρχούν συμβαδίζουν με την ταυτότητα του brand, με το μαύρο, το navy blue και το λευκό να κυριαρχούν και τα βλέπουμε σε σακάκια κουστουμιών, μακρόστενα γιλέκα και button-downs με λεπτομέρειες που επιτρέπουν να προσαρμόσει κανείς ανάλογα με το στυλ του. Για παράδειγμα, ένα πουκάμισο διαθέτει αφαιρούμενο γιακά, ενώ ένα bomber μπορεί να φορεθεί και ανάποδα. Η ίδια η Delevingne δηλώνει πως ανυπομονεί να δει τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους που θα φοράει τα statement pieces ο κόσμος και θα μπορεί να καθορίσει με τους δικούς του όρους την εξέλιξη της μόδας.

The New Era

Φυσικά, η συνεργασία του Karl Lagerfeld με την Cara Delevingne δεν αποτελεί την πρώτη φορά που βλέπουμε να υμνείται το gender neutrality, καθώς τόσο με την επιλογή των μοντέλων στα shows μεγάλων οίκων όσο και με νέες κυκλοφορίες, όλα δείχνουν προς μία νέα κατεύθυνση που έχει ως σταθμό της τη συμπεριληπτικότητα. Balenciaga, Rick Owens, Helmut Lang, Maison Margiela, Valentino και Raf Simons είναι μόνο μερικοί από τους μεγαλύτερους οίκους που έχουν παρουσιάσει στα πιο λαμπερά shows τη δική τους μοναδική προσέγγιση στο gender fluidity, ενώ brands όπως Telfar, Wildfang και Riley Studio πρεσβεύουν αποκλειστικά αυτήν τη φιλοσοφία.

Τέλος, τον Αύγουστο η Tiffany and Co. αποκάλυψε την πρώτη της all-gender συλλογή κοσμημάτων, αποτελούμενη από bracelets 18 καρατίων και εμπνευσμένη από κομμάτια της εταιρείας που χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα. Όλα δείχνουν πως ολόκληρο το fashion universe έχει αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από το genderless movement, ενώ το fluidity αναμένεται να απασχολήσει περισσότερο και τον κόσμο των εσωρούχων και της ομορφιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments