Κόσμος

G7: Ρωσία και Κίνα στο “στόχαστρο” της – Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Εμπορίου

G7: Ρωσία και Κίνα στο “στόχαστρο” της – Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Εμπορίου

Πηγή Φωτογραφίας: apa

Στην ανακοίνωση , μετά το τέλος της διήμερης συνόδου στην Γερμανία, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν αρχικά ότι θέλουν “να διαφοροποιήσουν” τις εμπορικές τους σχέσεις απέναντι σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ολοένα και πιο τεταμένο

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να εμποδίσουν τη Ρωσία να “επωφελείται” οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τη δέσμευση για τέλος στην εμπορική “αφέλεια” απέναντι στην Κίνα, ανακοίνωσαν μετά το τέλος της διήμερης συνόδουστη Γερμανία, οι  υπουργοί Εμπορίου της G7.

Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση στην οποία η ιδέα του παγκόσμιου εμπορίου για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων (…) δοκιμάζεται σκληρά“, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προήδρευε αυτής της συνόδου στο Βρανδεμβούργο στην ανατολική Γερμανία.

Στην ανακοίνωση , οι υπουργοί διαβεβαίωσαν αρχικά ότι θέλουν “να διαφοροποιήσουν” τις εμπορικές τους σχέσεις απέναντι σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ολοένα και πιο τεταμένο. “Εμείς οι υπουργοί Εμπορίου της G7 υπογραμμίζουμε ότι η διαφοροποίηση του εμπορίου και η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων σε μια αμοιβαία επωφελή βάση είναι ζωτικής σημασίας για (…) την βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των οικονομιών μας“, σημείωσαν οι υπουργοί.

Στο στόχαστρό τους, η Κίνα. “Θα θέσουμε σε εφαρμογή μια εμπορική πολιτική πιο στιβαρή απέναντι στην Κίνα (…), τελείωσε η αφέλεια“, δεσμεύτηκε επίσης ο Χάμπεκ. “Η Κίνα είναι μια από τις ανησυχίες μας όσον αφορά την στρέβλωση του ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες, τη διαφάνεια“, δήλωσε από την πλευρά του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι χώρες μέλη της G7 έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τη Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ προσκεκλημένη ήταν η Ουκρανή υπουργός Οικονομίας Γιούλια Σβίριντενκ. “Θα διατηρήσουμε και θα διευρύνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας για να εμποδίσουμε τη Ρωσία να επωφεληθεί της παράνομης επίθεσής της και να περιορίσουμε την ικανότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο“, υπογράμμισαν οι υπουργοί.

Για να υποστηριχθεί το Κίεβο, οι υπουργοί συζήτησαν επίσης έναν “χρηματοδοτικό μηχανισμό” που θα αποσκοπεί στην συγκέντρωση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων για την μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Τον Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 είχαν ανακοινώσει ότι θέλουν “να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μέσω διεθνούς διάσκεψης και σχεδίου ανοικοδόμησης“.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments