Οικονομία

Στέγη σε νέους: Η ώρα των ανακοινώσεων

Στέγη σε νέους: Η ώρα των ανακοινώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Το πρόγραμμα αφορά περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους και οι δράσεις ξεκινούν από τον άλλο μήνα ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά

Εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων, οι οποίες θα εξειδικεύουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για το πρόγραμμα στέγασης κυρίως των νέων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους και οι δράσεις ξεκινούν από τον άλλο μήνα ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Τα 7 σημεία του προγράμματος

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τις εξής 7 δράσεις, όπως τις περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ:

1. Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από 1.000 σε 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

2. Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων κατ’ αρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να εξασφαλιστεί ένα πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.

3. Ακριβώς για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργούμε, ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

4. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία, έτσι, καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

5. Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

6. Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.

7. Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

«O Πρωθυπουργός σωστά επένδυσε στο πρόγραμμα στέγασης που σήμερα αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι άνθρωποι και νέα ζευγάρια»» δήλωσε στην ΕΡΤ  η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, επεσημαίνοντας ότι με το πρόγραμμα στέγασης δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 100.000 δικαιούχους πιο εύκολα πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια.

Μιλώντας για τον τομέα ευθύνης της αναφέρθηΚε στο ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» που θα αφορά νέους έως 39 ετών για να επισκευάσουν παλαιά ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία τους.

«Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους που έχουν κλειστά και αχρησιμοποίητα σπίτια να τα αναβαθμίσουν και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης,με δηλώσεις του, στην ΕΡΤ 3, αναφερόμενος στη φθηνή δανειοδότηση για την απόκτηση στέγης,  τόνισε πως είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με δάνεια 500 εκατ. ευρώ, τα 375 εκατομμύρια ευρώ θα τα δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα είναι άτοκα, θα βάλουν και οι τράπεζες το 1/4. Οι οποίες τράπεζες, όπως είπε, θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και γι’ αυτό το λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα 3/4 του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments