Οικονομία

Πως σκοπεύει η Ε.Ε. να “ελέγξει”τα κέρδη από τις εταιρείες ενέργειας

Πως σκοπεύει η Ε.Ε. να “ελέγξει”τα κέρδη από τις εταιρείες ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/twitter Ursula von der Leyen

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ανησυχούν για την πληρωμή βαρέων λογαριασμών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση καθώς η πρώτη μείωσε τις εξαγωγές ενέργειας της στην Ευρώπη, ενώ οι τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ανησυχούν για την πληρωμή βαρέων λογαριασμών.

Σε απάντηση, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν εφαρμόσει ένα συνονθύλευμα εθνικών μέτρων για τη μείωση των τιμών, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στήριξη των εισοδημάτων. Το ίδιο έκανε και η ελληνική κυβέρνηση με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα παρέμβαση για τον Οκτώβριο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης ΔΕΘ σημείωσε πως η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Όμως πολλοί Ευρωπαίο είναι εξοργισμένοι που οι ενεργειακές εταιρείες πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ. Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι ήταν λάθος να κάνουμε περιουσίες «από τον πόλεμο και στην πλάτη των καταναλωτών».

Τι επιχειρεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ προσβλέπει σε δύο σετ υπερκέρδους. Οι πρώτες είναι αυτές των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, που επωφελούνται από πολύ υψηλές τιμές ενέργειας. Το δεύτερο σετ υπερβολικών κερδών είναι ακόμα πιο περίπλοκο. Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ποικίλλει ανάλογα με την ενέργεια που χρησιμοποιείται: το αέριο είναι πολύ ακριβό, ενώ ο ήλιος λάμπει δωρεάν, για παράδειγμα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ υψηλές τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια και δυνητικά, αμφιλεγόμενα, πολύ υψηλά κέρδη ακόμη και για εκείνες τις ενεργειακές εταιρείες των οποίων το κόστος δεν έχει αυξηθεί, όπως αυτές που χρησιμοποιούν πυρηνικά ή αιολικά.

Στα 13,2 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια το 2022

Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022 ενώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες θα δοθεί η εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ, συνολικού κόστους 496 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments