Πολιτική

Σταϊκούρας – Αχτσιόγλου: Αντιπαράθεση για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Σταϊκούρας – Αχτσιόγλου: Αντιπαράθεση για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα της ΔΕΘ, την ακρίβεια, τη ΔΕΗ

Τα πακέτα που ακούστηκαν στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κλήθηκαν να σχολιάσουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει ένα πρόγραμμα σαφές, κοστολογημένο και κρυστάλλινο. Έχει χαμένους, μιλήσαμε για αύξηση του φόρου στα υψηλά μερίσματα, μιλήσαμε για πραγματική φορολόγηση υπερκερδών σειράς τομέων της ενέργειας. Έχει και κερδισμένους, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από την κρίση που περνάμε σήμερα», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην εκπομπή “Meeting Point” του “Newsbomb.gr”, απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού περί κόστους της τάξης των 25,5 δις. ευρώ.

Για την υπερκοστολόγηση

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι ο κ. Σταϊκούρας περιλαμβάνει στον υπολογισμό του τη συνέχιση του μηχανισμού επιδοτήσεων, ο οποίος κοστίζει 12 δις. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει την κατάργησή του, με την ταυτόχρονη εισαγωγή πλαφόν στο ποσοστό κέρδους των παρόχων ενέργειας και αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλάει για πλαφόν στην τιμή και στο ποσοστό κέρδους και για αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις ενέργειας να μην έχουν κανέναν επιχειρηματικό κίνδυνο και να μεταβιβάζουν το 99% των διακυμάνσεωντων τιμών στον καταναλωτή», σημείωσε η ίδια.

Για τα υπερκέρδη των ενεργειών

«Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα λειτουργεί με στρεβλό και ολιγοπωλιακό τρόπο, με αισχροκέρδεια την οποία η κυβέρνηση επιδοτεί. Ο μηχανισμός που θέσπισε, μετά από έναν χρόνο, δεν είναι μηχανισμός πλαφόν, αφήνει τεράστιο περιθώριο κέρδους στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη», πρόσθεσε, με τον υπουργό Οικονομικών να μην έχει ένα πειστικό επιχείρημα.

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ένα άλλο αίτιο της ψευδούς υπερκοστολόγησης από την κυβέρνηση είναι η φορολόγηση των υπερκερδών. Όπως τόνισε, η αξιματική αντιπολίτευση έχει υπολογίσει το συγκεκριμένο ποσό στα 4,1 δις. ευρώ, αναφορικά με τα έως τώρα υπερκέρδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ποσό που θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό (δημοσιονομικό κόστος) για τις επιδτοήσεις το 2022 φτάνει τα 4,2 δις. ευρώ.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Σε άλλο σημείο ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αφού η αξιωματική αντιπολίτευση υποσχέθηκε να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους (κάτι το οποίο είχε υποσεθεί και η δική του κυβέρνηση αλλά δεν κάνει) θα πρέπει να εγγραφεί (όταν αποφασιστεί) όλο το ποσό (2,5 δις. ευρώ) σε 1 έτος, με την τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναφέρει ότι θα δοθούν σε 3 δόσεις και θα εγγραφούν για κάθε έτος (ασπό τα τρία ξεχωριστα. Άλλωστε, όπως εξήγησε και η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει ένα μικρό μέρος, αλλά δεν εγγράφεται ολόκληρο στον προϋπολογισμό, προκαλώντας έντονη αμηχανία στον ΥΠΟΙΚ.

Η Ελλάδα πρώτη στην ακρίβεια

Αναφορικά με την ακρίβεια, η βουλετης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στην 1η θέση σε επίπεδο Ευρώπης σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πληθωρισμό στις επιχιερήσεις και 3η στα νοικουριά, κάτι το οποίο δεν αντέκρουσε ο κ. Σταϊκούρας.

Για την ΔΕΗ

Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, Η Ε. Αχτσιόγλου είπε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να ασκηθεί «μια πιο παρεμβατική κοινωνική πολιτική», σημειώνοντας ότι από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε εν μέσω ενεργειακής κρίσης πρωτοστατεί στην άνοδο των τιμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments