Κόσμος

Γκουτέρες: Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει

Γκουτέρες: Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει

Πηγή Φωτογραφίας: thetimesofisrael

Σε ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων

«Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει», τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας την «εξάλειψη» όλων των πυρηνικών όπλων μετά τις απειλές της Ρωσίας για ενδεχόμενη χρήση τους στην Ουκρανία.

Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε φέρει την ανθρωπότητα στα πρόθυρα του αφανισμού, υπενθύμισε ο γγ του ΟΗΕ σε ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και συμπλήρωσε ότι «σήμερα, δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ακούμε ξανά πυρηνικούς εκφοβισμούς».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει. Η ιδέα ότι μια χώρα μπορεί να προκαλέσει και να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο είναι παράλογη», είπε και πρόσθεσε ότι «χωρίς την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη ή αίσθημα ασφάλειας».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για την έκβαση της διάσκεψης για την αναθεώρηση της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ύστερα από τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ 191 χωρών, η Ρωσία μπλόκαρε την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης, κυρίως λόγω των αναφορών στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Ρωσία να σταματήσει να εκτοξεύει πυρηνικές απειλές εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για ακόμη μια φορά ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments