Πολιτική

Μητσοτάκης για ψηφιακά ΚΕΠΑ: Η προσπάθειά μας είναι πολιτική διαρκείας

Μητσοτάκης για ψηφιακά ΚΕΠΑ: Η προσπάθειά μας είναι πολιτική διαρκείας

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ

Με τέσσερις σημαντικές αλλαγές να βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν και να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία

Με τέσσερις σημαντικές αλλαγές να βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν και να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων παρουσία του πρωθυπουργού, οι υπουργοί εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ενημέρωσαν για τους βασικούς άξονες μεταρρύθμισης. Στη συνέχεια άτομα με αναπηρία συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταθέτοντας τις αρνητικές εμπειρίες τους για την ταλαιπωρία που είχαν υποστεί στα ΚΕΠΑ.

Οι άξονες της μεταρρύθμισης είναι οι εξής:

1. Καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Μία εξέταση στα ΚΕΠΑ η κατ΄οίκον θα είναι αρκετή ενώ μέχρι τώρα απαιτούντο 3-4 επισκέψεις.

2. Θεσπίζεται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για τις παροχές των αναπήρων όπως είναι η σύνταξη αναπηρίας, το επίδομα καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα. Μέχρι σήμερα χρειαζόταν ξεχωριστή αίτηση και ξεχωριστή γνωμάτευση για κάθε παροχή.

3. Καταργείται το παράβολο των 46.50 ευρώ.

4. Ξεκίνησε η λειτουργία της Εθνικής πύλης αναπηρίας στη οποία θα συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες.

«Τα ψηφιακά ΚΕΠΑ έρχονται να απλοποιήσουν την καθημερινότητα των αναπήρων. Είναι σημαντικό ότι καταργήσαμε την υποχρεωτική επανεξέταση για μη αναστρέψιμες αναπηρίες. Αναβαθμίσαμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη ενώ προχωράει και το έργο των νέων ΚΕΠΑ στο ΣΕΦ. Σημαντική είναι επίσης η λειτουργία των ηλεκτρονικών ραντεβού. Σε δυόμισι χρόνια κλείστηκαν 500.000 ραντεβού», επεσήμανε στην ομιλία του ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Με τη σειρά του ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Η εθνική πύλη αναπηρίας λειτουργεί ήδη στο epan.gov.gr και σταδιακά θα είναι διαθέσιμες όλες οι υπηρεσίες οι οποίες θα ενταχθούν στην ψηφιακά κάρτα».

Ο Πρόεδρος τη Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρίας Γιάννης Βαρδαγαστάνης ανέφερε: «Ασφαλώς οι αλλαγές διευκολύνουν και αφήνουν πίσω την απαξίωση που είχαμε υποστεί όταν είχαν έρθει στο φως σκάνδαλα με αναπήρους μαϊμού. Σημαντικό ρόλο παίζει η πρόσθετη εκπαίδευση των γιατρών που θα πιστοποιούν την αναπηρία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments