Nέα της αγοράς

Ευ. Μυτιληναίος: «Το φυσικό αέριο θα έχει πτωτική πορεία και θα φτάσει στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα»

Ευ. Μυτιληναίος: «Το φυσικό αέριο θα έχει πτωτική πορεία και θα φτάσει στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα»

Πηγή Φωτογραφίας: MYTILINEOS- Mikrometoxos.gr

Ο κ. Μυτιληναίος επέρριψε ευθύνες στην Κομισιόν και στη Γερμανία για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, λέγοντας ότι αφενός η Γερμανία σπεύδει να προστατεύσει τα δικά της νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί σημαντικά να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε νωρίτερα από το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου και συγκεκριμένα όταν συμφωνήθηκε η απαγόρευση της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου ιδεών, «Η Ελλάδα μετά VI: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση». Η κρίση αυτή κατά τον ίδιο κλιμακώθηκε λόγω της πανδημίας με τη μείωση της ζήτησης και στη συνέχεια – όταν η ζήτηση επανήλθε – εξαιτίας της ανεπάρκειας των απαραίτητων επενδύσεων στην ενέργεια.

Αντίστοιχα, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε πως η κρίση δεν θα λήξει με τον πόλεμο, ωστόσο προέβλεψε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία και θα φτάσει στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Είμαστε σε μια πτωτική πορεία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 πλοία στη Μεσόγειο που περιμένουν να υπάρξει χώρος στους τερματικούς σταθμούς για να ξεφορτώσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Mytilineos.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις στους ευρωπαϊκούς κύκλους για επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Μυτιληναίος άσκησε έντονη κριτική αποκαλώντας την πρόταση αστεία και υπενθυμίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για διακοπή των εξαγωγών σε ένα τέτοιο σενάριο. Αντιθέτως, ο κ. Μυτιληναίος στήριξε την ελληνική πρόταση στην Κομισιόν για επιβολή ευρείας κλίμακας πλαφόν στο φυσικό αέριο, τονίζοντας όμως πως ο καθορισμός μίας ανταγωνιστικής και χαμηλής τιμής θα είναι δύσκολη υπόθεση.

Ο κ. Μυτιληναίος επέρριψε ευθύνες στην Κομισιόν και στη Γερμανία για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, λέγοντας ότι αφενός η Γερμανία σπεύδει να προστατεύσει τα δικά της νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί σημαντικά να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. «Πάρα πολλά από τα προβλήματα της Ευρώπης προέρχονταν ανέκαθεν από τη Γερμανία. Επικαλούνται την κοινοτική αλληλεγγύη όποτε θέλουν και την πετάνε στο καλάθι των άχρηστων όταν δεν θέλουν», δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος.

Για την επάρκεια του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού, αλλά προέβλεψε ότι οι λογαριασμοί θα είναι «τσουχτεροί». Για τον Turk Stream δήλωσε ότι δεν νοείται να υπάρξει τεχνικό πρόβλημα. Εάν προκύψει οποιοδήποτε θέμα, διευκρίνισε, θα είναι πολιτικό, αφού ο αγωγός κατασκευάστηκε με ρωσική τεχνολογία και συντηρείται από τη Ρωσία.

Για την ενεργειακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί οι καλύτεροι χειρισμοί σε σχέση με πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, τόνισε, έχει δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά έναντι των επιχειρήσεων. Τόνισε μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιληφθούν πως τα νοικοκυριά πρέπει να μπουν πρώτα, ώστε να βοηθηθεί η κυβέρνηση. «Έχει καθιερώσει τον μηχανισμό με το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, δημιουργώντας σημαντικά έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που στηρίζει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών», τόνισε επίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments