Ελλάδα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από σήμερα η διάθεσή του – Πού θα κυμανθούν οι τιμές

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από σήμερα η διάθεσή του – Πού θα κυμανθούν οι τιμές

Πηγή Φωτογραφίας: Fortune Greece

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρώ ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση

Σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του  πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του να αναμένεται κοντά στο 1,45 ευρώ το λίτρο καθώς μεγάλος διυλιστικός όμιλος προχώρησε σε σημαντική έκπτωση στην τιμή προμήθειας.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρώ ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Σήμερα εκτιμάται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται προς 1,45 με 1,50 ευρώ το λίτρο, μετά την επιδότηση, και θα είναι ακριβότερο από το φυσικό αέριο που θα διατεθεί για τον Οκτώβριο στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η τροπολογία για την επιδότηση

Κατατέθηκε χθες η σχετική τροπολογία για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με αυτή «Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης, που διατίθεται στην αγορά από την 14η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α. που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές.

Η επιδότηση με το ΦΠΑ είναι 0,25 ευρώ το λίτρο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments