Διεθνή

Ο ΟΗΕ μπορεί να ελέγξει το Twitter του Μασκ;

Ο ΟΗΕ μπορεί να ελέγξει το Twitter του Μασκ;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Φ. Τουρκ προτρέπει τον ιδιοκτήτη της Tesla να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν κεντρικά για τη διαχείριση του twitter.

Το ζήτημα της νέα επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ίλον Μασκ και οι μαζικές απολύσεις που ο 51χρονος επιχειρηματίας έκανε στο twitter απασχολούν, πλέον, διεθνείς οργανισμούς, μετά την ανοιχτή επιστολή του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.

Μάλιστα, ο αυστριακής καταγωγής Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε την επιστολή του στο διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μετά τη συμπλήρωση μιας ταραγμένης πρώτης εβδομάδας, με τον Μασκ στα ηνία της εταιρείας, η αγορά της οποίας του στοίχισε 44 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Φ. Τουρκ προτρέπει τον ιδιοκτήτη της Tesla να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν κεντρικά για τη διαχείριση του twitter.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών  αναφέρει στον Μασκ ότι «ο σεβασμός των κοινών μας ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να λειτουργεί ως διασφαλίσεις για τη χρήση και την εξέλιξη της πλατφόρμας. Όπως όλες οι εταιρείες, το Twitter πρέπει να κατανοήσει τις ζημίες που συνδέονται με την πλατφόρμα και να λάβει για να τις επανορθώσει».

Με αυτήν την έννοια, ο Τουρκ γράφει ότι, κατά τη γνώμη του, «δεν είναι μια ενθαρρυντική αρχή», αναφερόμενος προφανώς στην αρχή της διεύθυνσης του μέσου από τον Μασκ. Και είναι ακριβές ότι ο Μασκ διέλυσε αμέσως το διοικητικό συμβούλιο, απέλυσε τα διευθυντικά  στελέχη και, εν συνεχεία, προχώρησε στην απόλυση των μισών περίπου από τους 7500 υπαλλήλους.

Ωστόσο, ο αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ύπατος Αρμοστής δεν παρέμεινε στην παρότρυνση αυτή, αλλά έκανε ένα ακόμη βήμα, θέτοντας έξι θεμελιώδεις αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της εγγύησης της διαφάνειας. Η ελευθερία της έκφρασης δεν αποτελεί κάτι ανάλογο με ένα «δωρεάν πέρασμα», όπως τόνισε ο Τουρκ, επισημαίνοντας ότι η διάδοση ψευδών πληροφοριών, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης της covid – 19, προκαλούσε βλάβη, ζημιά στον πραγματικό κόσμο, ιδίως κατά τη διάρκεια των υποχρεωτικών εγκλεισμών.

Η παρέμβαση αυτή του Ύπατου Αρμοστή δημιουργεί, ακόμη, ερωτήματα σχετικά με το εύρος των ζητημάτων που  Τουρκ έθεσε υπ’ όψη του Μασκ.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύονται ως προς τη λήψη συγκεκριμένων ορίων κατά την άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης. Τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα, ώστε να εξασφαλίσουν «πλήρη άσκηση της ελευθερίας γνώμης και έκφρασης, σεβόμενα ταυτόχρονα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες άλλων, χωρίς διακρίσεις».

Και ακόμη πιο ειδικά σε σχέση με τις ανησυχίες που διατυπώνει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο άρθρο 19, στο διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα προβλέπεται ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης που περιλαμβάνει την ελευθερία της αναζήτησης, της λήψης και της μετάδοσης πληροφοριών και απόψεων κάθε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, προφορικά, γραπτά, σε έντυπα, σε κάθε μορφή τέχνης ή με κάθε άλλο μέσο της επιλογής του, αλλά υπό την προϋπόθεση «του σεβασμού και της υπόληψης των άλλων».

Ο Τουρκ ήρθε να επισημάνει και, ταυτόχρονα, να υπενθυμίσει στον Ίλον Μασκ ότι ένα πλατύ μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Twitter, δεν προσφέρεται για ατομικές ή/και συλλογικές ασυδοσίες. Κι αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, στις παραμονές μιας αρκετά πολωμένης εκλογικής αναμέτρησης στη δυτική όχθη του Ατλαντικού, μιας αναμέτρησης όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν έναν όλο και πιο καθοριστικό ρόλο στις προεκλογικές καμπάνιες των Δημοκρατών και των Ρεπουμπλικάνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments