Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: Είναι φορείς μιας θεσμικής παρακμής

Νίκος Ανδρουλάκης: Είναι φορείς μιας θεσμικής παρακμής
Την αγορά της Καλλιθέας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης

Την αγορά της Καλλιθέας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Μετά το πέρας της περιοδείας του δήλωσε: “Η ακρίβεια έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, όχι μόνο των πιο ευάλωτων. Βλέπουμε τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ. Έχουμε 40% μείωση της αγοραστικής δύναμης στα νοικοκυριά έως 800 ευρώ, αλλά και 10-15% σε αυτά που φτάνουν τα 1.100-1.200 ευρώ. Και ακόμη δεν έχουμε μπει στην καρδιά του χειμώνα, που σημαίνει αύξηση του κόστους για θέρμανση.

Προφανέστατα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Όμως, οι ευθύνες της λανθασμένης διαχείρισης και των άδικων πολιτικών επιλογών βαρύνουν τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης πήρε απόφαση να επιδοτεί την κερδοφορία των μεγάλων παραγωγών ενέργειας. Φαίνεται και αυτό από τα στοιχεία: 420 ευρώ η μεγαβατώρα το Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, την αγόρασαν 800 ευρώ. 233 ευρώ τον επόμενο μήνα, 600 ευρώ στην αγορά. Αυτό δείχνει ότι το μοντέλο των επιδοτήσεων μέσα σε ένα μήνα έχει δώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τα πορτοφόλια και τις τσέπες μας, 1 δισ. ευρώ. Αντί σε αυτήν την πολύ μεγάλη περιπέτεια να πάρουν μία απόφαση κατανομής του κόστους μεταξύ Κράτους-νοικοκυριού-μεγάλων παραγωγών, πληρώνει το Κράτος που είμαστε εμείς και αυτοί ουσιαστικά κερδοσκοπούν.

Και στις τράπεζες τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και μέσου επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Γιατί δεν δίνουν κίνητρα οι τράπεζες για μεγαλύτερα επιτόκια στις καταθέσεις; Οι τράπεζες έχουν πάρει 50 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, έριξαν λίγα στην αγορά, τα έχουν κρατήσει ως αποθεματικά, συνεπώς οι ίδιες έχουν ρευστότητα και δεν θέλουν να δώσουν κίνητρα για καταθέσεις. Αυτό δεν είναι μία άδικη πολιτική επιλογή για την οποία η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα;

Τρίτο σημείο, η αγορά, η καθημερινότητα. Γιατί μιλάμε για μείωση στο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά; Γιατί μιλάμε για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για περιοχές που ο χειμώνας είναι βαρύτερος; Διότι πρέπει σε αυτήν την κρίση να έχουμε μία δίκαιη κατανομή μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών, μεταξύ ευάλωτων και μεσαίων, ώστε να μπορέσει η κοινωνία μας με το μικρότερο κόστος να φτάσει στο ξέφωτο. Και όχι να κινδυνεύουμε σήμερα από μία νέα έκρηξη των ανισοτήτων.

Υπάρχει ένα ακόμη επιχείρημα που αποδεικνύει ότι αυτή είναι μία ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν περάσαμε μία πολύ μεγάλη παγκόσμια περιπέτεια με την πανδημία; Τι έκαναν τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης; Είδαν τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τους. Πήραν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, από την ΕΕ που για πρώτη φορά έκανε κοινή πολιτική χρέους για να στηρίξουμε την ανάπτυξη, το κοινωνικό μας κράτος, την πράσινη μετάβαση.

Στις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι πρώτη Βουλγαρία, δεύτερη η Λιθουανία και τρίτη η Ελλάδα, πανευρωπαϊκά. Και αφού η Ευρώπη έδωσε τα χρήματα, γιατί δεν έκαναν μία γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να μειωθεί το κόστος στις ανελαστικές αυτές δαπάνες για την υγεία; Και αυτό δεν μειώνει την αγοραστική δύναμη;

Εδώ λοιπόν τι φαίνεται; Περνάει ο κόσμος πολύ μεγάλες παγκόσμιες περιπέτειες. Υπάρχουν πολιτικές επιλογές που κάνουν άλλα κράτη, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμμονικά δεν ακολουθεί αυτές τις επιλογές. 4% από το Ταμείο Ανάκαμψης δώσαμε στη δημόσια υγεία.Τα μισά από αυτά είναι στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων άρα όχι στην πραγματική αναβάθμιση των υπηρεσιών και της καθημερινότητας, εκεί που έχουμε ανάγκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments