Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επικαλέστηκε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο είπε ότι δείχνει την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου

 Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι Ουκρανοί στρατιώτες εκτέλεσαν περισσότερους από 10 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, κατηγορώντας το Κίεβο ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου και τη Δύση ότι τα αγνόησε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επικαλέστηκε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο είπε ότι δείχνει την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου. 

«Αυτή η βάναυση δολοφονία Ρώσων στρατιωτικών δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό έγκλημα πολέμου», ανέφερε το υπουργείο.

«Αυτή είναι κοινή πρακτική στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που υποστηρίζεται ενεργά από το καθεστώς του Κιέβου και αγνοείται κατάφωρα από τους δυτικούς προστάτες του».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο, το οποίο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα ερευνήσει τυχόν εικαζόμενες καταχρήσεις από τις ένοπλες δυνάμεις του. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, κάτι που η Μόσχα έχει αρνηθεί.

Το βίντεο δείχνει Ρώσους στρατιώτες που φαίνεται να είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος στην περιοχή Luhansk της ανατολικής Ουκρανίας, αφού παραδόθηκαν σε ένοπλους άνδρες με κίτρινες ταινίες στα χέρια.

Στη συνέχεια ακούγονται αυτόματα πυρά και το βίντεο δείχνει περίπου 12 πτώματα. Δεν ήταν σαφές πότε γυρίστηκε το βίντεο ή ποιος το τράβηξε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι το βίντεο δείχνει «τη σκόπιμη και μεθοδική δολοφονία περισσότερων από 10 ακινητοποιημένων Ρώσων στρατιωτικών από εκφυλισμένους Ουκρανούς στρατιώτες».

Πρόσθεσε ότι το βίντεο ήταν ένδειξη της «απαίσιας φύσης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του «καθεστώτος» του στο Κίεβο και είπε ότι «θα απαντήσει ενώπιον του δικαστηρίου της ιστορίας και του λαού της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία διερευνά σοβαρά εγκλήματα, δήλωσε αργότερα ότι άνοιξε ποινική υπόθεση για την εκτέλεση «τουλάχιστον 11 άοπλων Ρώσων στρατιωτικών». Οι ερευνητές εργάζονταν για να ταυτοποιήσουν τα άτομα που είχαν κινηματογραφήσει το βίντεο, ανέφερε.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι το βίντεο είναι «μια περαιτέρω απόδειξη των εγκλημάτων των Ουκρανών νεοναζί και της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Γενεύης».

«Απαιτούμε από τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν αυτό το κραυγαλέο έγκλημα και να διεξαγάγουν ενδελεχή έρευνα για αυτό», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments