Οικονομία

Financial Times: Η ευκαιρία να αποκτήσουν οι νέοι Έλληνες το δικό τους σπίτι

Financial Times: Η ευκαιρία να αποκτήσουν οι νέοι Έλληνες το δικό τους σπίτι

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Άρθρο των Financial Times αναφέρεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νέοι Έλληνες να αγοράσουν το δικό τους σπίτι και το πώς η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει χάρη στο πακέτο στέγασης 1,75 δισεκατομμυρίων

Άρθρο των Financial Times αναφέρεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νέοι Έλληνες να αγοράσουν το δικό τους σπίτι και το πώς η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει χάρη στο πακέτο στέγασης 1,75 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο θα δώσει σε χιλιάδες νέους πρόσβαση σε δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, ώστε να χρηματοδοτήσουν την αγορά της κατοικίας τους.

Είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που οι νέοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς, κάτι που μέχρι σήμερα φάνταζε αδιανόητο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Eteron, ενός Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, το 47,9% των πολιτών ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών δυσκολεύονται ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιό τους.

Για το λόγο αυτό, το ζήτημα της στέγασης έχει γίνει η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών, που θα συγχρηματοδοτεί το κράτος. Αυτό σημαίνει πως ο δανεισμός σε πρώτη φάση θα είναι με επιτόκιο γύρω στο 1%.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος σχεδίασε το εν λόγω πρόγραμμα «στην πραγματικότητα τα έξοδα στέγασης καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Δεν ίσχυε αυτό στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε να δημιουργήσουμε διαφορετικά εργαλεία για να καλύψουμε αυτές τις διαφορετικές ανάγκες». Δυστυχώς το ποσοστό των Ελλήνων που δαπανά πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για έξοδα στέγασης ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ένα μέρος των κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί και για την ανακαίνιση διαμερισμάτων για φοιτητές και άτομα με χαμηλό εισόδημα. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να μεταφέρει δημόσιους υπαλλήλους από τα 177 γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας προς τα προάστια, τα επόμενα πέντε χρόνια, για να ελευθερωθεί χώρος στο κέντρο της πόλης.

Το γεγονός ότι θα δοθούν χρήματα για την ανακαίνιση των σπιτιών σημαίνει πως θα δοθεί κίνητρο για την αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων που «γερνά». Μάλιστα, ο κ. Σκέρτσος είπε πως αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα τότε το κράτος θα διπλασιάσει την χρηματοδότηση. Αναμένεται πως η σχετική νομοθεσία θα περάσει μέχρι το τέλος του έτους και τότε σχεδόν αμέσως θα ανοίξουν οι αιτήσεις από τις τράπεζες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments