Διεθνή

Reuters: Η Ρωσία του Πούτιν θα μοιάζει περισσότερο με τη Βόρεια Κορέα

Reuters: Η Ρωσία του Πούτιν θα μοιάζει περισσότερο με τη Βόρεια Κορέα

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Gleb Garanic/Yuri Kadobnov | Συντελεστές: AP

Οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν την εισβολή στην Ουκρανία έχουν καταστήσει τη Ρωσία αδύνατη να εισάγει ό,τι χρειάζεται.

Οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν την εισβολή στην Ουκρανία έχουν καταστήσει τη Ρωσία αδύνατη να εισάγει ό,τι χρειάζεται. Οι ξένοι επενδυτές μένουν μακριά, χιλιάδες ελίτ της χώρας έχουν μεταναστεύσει και η τιμή της κύριας εξαγωγής της έχει βυθιστεί. Ο πόλεμος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απομονώσει τη χώρα του. Το μεγάλο κλείσιμο της οικονομίας της θα επιταχυνθεί το 2023, καθώς η Μόσχα πλησιάζει το οικονομικό μοντέλο της Βόρειας Κορέας.

Η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ζημιά στη Ρωσία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν και οι υψηλές τιμές στις αρχές του 2022 βοήθησαν τη χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος προσαρμόστηκε γρήγορα, μετακινώντας τις προμήθειες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξάγοντας περισσότερα. Η τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου τύπου Urals έχει ήδη μειωθεί κατά 40% από την κορύφωσή της τον Μάρτιο του 2022 και η Ρωσία μπορεί στο εξής να μην έχει τους πόρους για να μετριάσει το πλήγμα της ύφεσης στον πληθυσμό της.

Ως αποτέλεσμα, η ρωσική οικονομία θα πληγεί. Τον Οκτώβριο του 2021, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυσσόταν κατά 2% το 2023. Τώρα, ο οργανισμός βλέπει το ΑΕΠ της χώρας να μειώνεται κατά 2,4% μετά τη συρρίκνωση κατά 3% το 2022. Με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου το 2021, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 200 δολάρια δισεκατομμύρια χαμένο ΑΕΠ.

Αυτό θα πλήξει περαιτέρω τα ήδη επιδεινούμενα οικονομικά. Οι δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από 20% το 2022 κυρίως λόγω της αύξησης των αμυντικών δαπανών που εκτιμώνται, από οικονομολόγους της Τράπεζας της Φινλανδίας, σε περίπου 53 δισεκατομμύρια δολάρια .

Η ρωσική κυβέρνηση χρειάστηκε να επιστρατεύσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για να αναπληρώσει το πρώτο δημοσιονομικό έλλειμμα εδώ και χρόνια. Το να διατηρηθεί το ρούβλι μετατρέψιμο σε άλλα νομίσματα θα γίνεται πιο δύσκολο κάθε μήνα.

Ο Πούτιν έχει ήδη αυστηροποιήσει τον έλεγχο της οικονομίας του και της κυβέρνησής του, απαιτώντας την πώληση περιουσιακών στοιχείων από δυτικές εταιρείες στον τραπεζικό ή τον ενεργειακό τομέα. Κρατικές εταιρείες ή τράπεζες ή φιλικοί προς το Κρεμλίνο ολιγάρχες, όπως ο μεγιστάνας του νικελίου Βλαντιμίρ Ποτάνιν, έχουν ήδη αγοράσει τραπεζικά ή βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία φθηνά και η τάση αυτή θα ενταθεί.

Μακριά από τον έλεγχο ξένων επενδυτών, οι ρωσικές επιχειρήσεις θα είναι ελεύθερες να ανεβάσουν σε νέα επίπεδα την εκτεταμένη διαφθορά που συγκρατεί την οικονομία εδώ και χρόνια. Και ο Πούτιν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο του και να επινοήσει ένα καθεστώς όπου κανείς δεν θα μπορεί να τον αντικαταστήσει, με πετρέλαιο που δεν μπορεί να πουλήσει και ρούβλια που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Πηγή: REUTERS BREAKINGVIEWS

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments