Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της νέας αύξησης

Κατώτατος μισθός: Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της νέας αύξησης
Το χρονοδιάγραμμα για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έδωσε το υπουργείο Εργασίας. Η νέα αύξηση θα τεθεί σε εφαρμογή από 1 Απριλίου. 

Το χρονοδιάγραμμα για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έδωσε το υπουργείο Εργασίας. Η νέα αύξηση θα τεθεί σε εφαρμογή από 1 Απριλίου. Το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την επίσπευση της εκκίνησης και της διεξαγωγής της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, προβλέπεται ότι:

  • 1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα έως τις 20 Ιανουαρίου.
  • 2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023
  • 3. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.
  • 4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου 2023..
  • 5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.
  • 6. Τέλος, η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

Κατώτατος μισθός: Θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα επιδόματα τον Απρίλιο

  • Βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους

Σήμερα το βοήθημα για τους αυτοαπασχολούμενους που μένουν άνεργοι διαμορφώνεται στα 438 ευρώ και από 1η Απριλίου θα ανέλθει από 462 έως 475.2 ευρώ.

  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας

Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα 227.6 Με την νέα αύξηση θα φτάσει από 1η Απριλίου από 240 έως 247 ευρώ. Το εν λόγω ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.).

  • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας

Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα στα 350.2 και από 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 369.4 έως 380 ευρώ. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.

  • Ειδικά εποχικά βοηθήματα

Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.

Ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη ύψους 557,22 ευρώ διαμορφώνεται στα 588 ευρώ.

  • Ειδική παροχή μητρότητας

Ισούται με τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή σήμερα είναι 713 ευρώ από 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 751 έως 770 ευρώ

  • Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας

Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 262,67 ευρώ διαμορφώνεται στα 277 ευρώ.

  • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη

Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις. Για εργαζόμενους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2256 έως 2320 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments