Οικονομία

Ανοίγει η πλατφόρμα για το Ε9 – Πως θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για το Ε9 – Πως θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαριστεί σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο Ε9

Ανοίγουν οι «πύλες» για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις μεταβολές που είχαν πέρυσι στην περιουσιακή τους κατάσταση και με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαριστεί σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο Ε9, το αργότερο έως και τις 31 Μαρτίου, και θα πληρωθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την αρχή να γίνεται τον προσεχή Μάιο.

Επισημαίνεται ότι τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς που έχουν στην ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής περισσότεροι από 7,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, εκ των οποίων 6,2 εκατομμύρια θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους πάνω από 2,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά τα εκκαθαριστικά τους και σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι χρεώθηκαν άδικα με επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ να αναζητήσουν την αιτία για την εξέλιξη αυτή σε λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει στα έντυπα Ε9.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων, ωστόσο εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο έτος η ακίνητη περιουσία, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο έτος που προκύπτει υποχρέωση και µόνο ηλεκτρονικά µε τους προσωπικούς του κωδικούς διαδικτυακά µέσω του ΟΠΣ Περιουσιολογίου ακινήτων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, υποχρέωση για την υποβολή δηλώσεων Ε9 για μεταβολές Περιουσιακής Κατάστασης, έως την 31η Μαρτίου 2023, που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχει:

–κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπράγματων δικαιωμάτων.

–κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.

–κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Τα 10 βήματα

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσουν τα δέκα βήματα: 1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασης. 2. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα). 3. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κτλ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων. 4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση. 5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία. 6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/ μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ. 7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους. 8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά. 9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης. 10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments