Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Θετική αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων Ζελένσκι

Φον ντερ Λάιεν: Θετική αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων Ζελένσκι

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Ursula von der Leyen

Την εκτίμησή τους ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαική Ένωση εξέφρασαν οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την εκτίμησή τους ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαική Ένωση εξέφρασαν οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί πλήρως το 2023, εντός της επόμενης χρονιάς, αν εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και την διαφάνεια στις σχέσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κράτους.

Η Ουκρανία δείχνει γρήγορα ότι διαθέτει την δυνατότητα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε κοινή ενημέρωση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι,  και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ υποστήριξε ότι  «τις επόμενες εβδομάδες και τους προσεχείς μήνες, η Ουκρανία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, η Επιτροπή θα κάνει μια έκθεση και, στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του έτους το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα».

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται ενεργά με την ουκρανική κυβέρνηση για την πρόοδο στην εκπλήρωση των επτά βημάτων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής της Commission ανέφερε συγκεκριμένα ότι «είναι πολύ θετικό να βλέπουμε πόσο επαγγελματικά προχωρά η Ουκρανία με μεταρρυθμίσεις υψηλής ποιότητας και εργάζεται με αυτά τα βήματα». Συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν σαφώς καθορισμένες προθεσμίες προκειμένου η Ουκρανία να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι μια διαδικασία που εξαρτάται από την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, δόθηκε στο Κίεβο μια λίστα με επτά προϋποθέσεις. Κυριότερες από αυτές είναι η μεταρρύθμιση κατά της διαφθοράς και η προσέγγιση της ουκρανικής νομοθεσίας με τους νόμους της ΕΕ, ιδίως στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Στο πρόσφατο ταξίδι της στο Κίεβο, η φον ντερ Λάιεν είχε τονίσει ότι για την Ουκρανία, δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στην εξάρτηση από την Ρωσία και είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα στηρίξει την αίτηση για πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, αν υπάρξει η ανάλογη πρόοδος στην περαιτέρω οικοδόμηση και αποκατάσταση του κράτους δικαίου και στην προώθηση της πλήρους διαφάνειας ανάμεσα σε πανίσχυρους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και την πολιτικοδιοικητική ελίτ της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments