Nέα της αγοράς

Τουρισμός: Αυξάνει ο ανταγωνισμός από την Τουρκία

Τουρισμός: Αυξάνει ο ανταγωνισμός από την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Ενδεικτικές της ζήτησης ήταν οι δηλώσεις του Willi Verhuven, διευθύνοντος συμβούλου της Alltours, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator της Γερμανίας.

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την Ελλάδα από την διεθνή έκθεση τουρισμού ITB Berlin που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στο Βερολίνο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η επιθυμία του παγκόσμιου πληθυσμού για ταξίδια παραμένει έντονη παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που με βάση τις ισχύουσες συνθήκες δυναμώνει τον ανταγωνισμό, ειδικά από την γειτονική Τουρκία.

Ενδεικτικές της ζήτησης ήταν οι δηλώσεις του Willi Verhuven, διευθύνοντος συμβούλου της Alltours, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator της Γερμανίας. Σύμφωνα με αυτές φέτος παρατηρείται έκρηξη των κρατήσεων για οργανωμένες εκδρομές, με τις προκρατήσεις για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο να κινούνται 20% υψηλότερα από τον προηγούμενο χειμώνα και για το καλοκαίρι, που ήδη πέρυσι ο τουρισμούς κινήθηκε εξαιρετικά, να παρατηρούνται 30% περισσότερες από πέρυσι.

Η εταιρεία η οποία έκλεισε το προηγούμενο οικονομικό έτος με περίπου δύο εκατ. επισκέπτες και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 61,3 εκατ. ευρώ, αναμένει για το σύνολο του 2023 αύξηση 20% των ταξιδιωτών.

Προβάδισμα αποκτά η Τουρκία

Μεταξύ των δημοφιλών προορισμών της Μεσογείου μάλιστα, το προβάδισμα κατέχει μέχρι σήμερα η Ισπανία αλλά και η Τουρκία και η Αίγυπτος. Βάσει των δεδομένων της Alltours, Τουρκία και η Αίγυπτος καταγράφουν αύξηση κρατήσεων της τάξης του 50% έκαστη ενώ 30% υψηλότερα από πέρυσι κινούνται οι προορισμοί της Μαγιόρκας και των Κανάριων Νήσων. Στους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου για το καλοκαίρι του 2023, συγκαταλέγεται και η χώρα μας, με τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως να μαρτυρούν ότι κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από την γειτονική Τουρκία.

Δεδομένης της ζήτησης, η Alltours σχεδιάζει έναν όγκο 500.000 επισκεπτών για την Τουρκία το 2023, αριθμός ρεκόρ για την γειτονική χώρα. Η προσφορά των πακέτων δε εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την ζήτηση με την Τουρκία να αποκτά σταδιακά τις προϋποθέσεις να γίνει ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός μετά την Ισπανία εξαιτίας της καλής σχέσης ποιότητας – τιμής, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της Alltours.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ίδιους οι παραθεριστές φέτος, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας, συγκρίνουν τις τιμές πιο προσεκτικά και κατευθύνονται σε καταλύματα που συνδυάζουν την άνεση με την οικονομικότερη τιμή.

Τις τάσεις που μαρτυρούν τα στοιχεία της Alltours επισφράγισαν και τα δεδομένα της πρόσφατης έρευνας της Travel Data + Analytics (TDA) για τις κρατήσεις Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου των Γερμανών τουριστών, που παρουσιάστηκε ενόψει της ITB Berlin. Σύμφωνα με αυτά το 40% του συνολικού τζίρου των κρατήσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι θα προέρχεται από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Η Τουρκία ωστόσο κινείται πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019, με τις σωρευτικές πωλήσεις στη γερμανική αγορά να έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος και να κινούνται 25% υψηλότερα από τα προ κορονοϊού επίπεδα (2019).

Αντίστοιχα και οι προορισμοί της Αιγύπτου και της Τυνησίας αποκτούν ιδιαίτερη δημοφιλία με τους Γερμανούς που σχεδιάζουν να κατευθυνθούν σε αυτούς να έχουν ήδη ξεπεράσει «σημαντικά» το επίπεδο πωλήσεων του 2019.

Σύμφωνα δε με την ένωση Γερμανών tour operator και τουριστικών γραφείων, DRV, oι πέντε κορυφαίοι καλοκαιρινοί ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι αυτή τη στιγμή, είναι Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα, Αίγυπτος και Πορτογαλία, με την γειτονική χώρα να προσεγγίζει αισθητά τις επιδόσεις της παραδοσιακά πρώτης Ισπανίας.

Νίκη Παπάζογλου/insider.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments