Οικονομία

Πατέλης: Έχουμε τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη

Πατέλης: Έχουμε τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Την παρέμβαση του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλη προκαλεί η τραπεζική κρίση που έχει εκδηλωθεί και στην Ευρώπη, μετά την σοβαρή κρίση που διέρχεται η δεύτερη ισχυρότερη τράπεζα της Ελβετίας Credit Suisse.

Την παρέμβαση του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλη προκαλεί η τραπεζική κρίση που έχει εκδηλωθεί και στην Ευρώπη, μετά την σοβαρή κρίση που διέρχεται η δεύτερη ισχυρότερη τράπεζα της Ελβετίας Credit Suisse. Ο Α. Πατέλης είναι καθησυχαστικός ως προς την ελληνική περίπτωση, αναδεικνύοντας τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει κατά την τελευταία τετραετία.

Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο οικονομολόγος σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται στην πτώχευση της Silicon Valley Bank και στις σημερινές δυσλειτουργίες της Credit Suisse, στην Ελβετία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζοντας σχετικά πως «σήμερα όλοι παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Credit Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό».

«Ωστόσο», συμπληρώνει στο μήνυμά του ο Άλεξ Πατέλης, «η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου όπως ήταν πριν».

Η Ελλάδα, διευκρινίζει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, έχει αφήσει πίσω της τις γνωστές, τραπεζικές και οικονομικές, περιπέτειες, μετα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων».

Ο Α. Πατέλης είναι καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης στην πατρίδα μας, αναφέροντας ότι «αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν. Διαβάζουμε ότι η εταιρεία τεχνολογίας δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια.»

Όπως πρόσθεσε ο κ. Πατέλης για τα κόκκινα δάνεια: «Φυσικά έγινε τρομερή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον «ΗΡΑΚΛΗ» που απομειώθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζές μας σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019».

«Οι ελληνικές τράπεζες», βεβαιώνει ο Α. Πατέλης, «έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό».

Σε σχέση με την άνοδο των επιτοκίων παγκοσμίως, αυτή παγκοσμίως  θα συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία και τις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο. Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στην σταθερότητα  της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών».

Υπενθυμίζεται ότι, πράγματι, η χώρα μας επλήγη από τις συνέπειες της κρίσης της διάσημης ελβετικής τράπεζας, αλλά χωρίς να φθάσει σε καμία στιγμή να παρουσιάσει εικόνα, που θα επέτρεπε ορισμένες, δημοσιογραφικές και πολιτικές, υπερβολές. Η μετοχή της Credit Suisse έπεσε κατά 30% και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν σημαντικά, αλλά επέδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές, οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις περί μια νέας Lehman Brother και αστρονομικές πτώσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments