Οικονομία

SVB & Signature: Μπόνους στελεχών και ποινικές έρευνες λίγο πριν την χρεοκοπία

SVB & Signature: Μπόνους στελεχών και ποινικές έρευνες λίγο πριν την χρεοκοπία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Λίγες ώρες πριν από την κατάρρευση, η Silicon Valley Bank και η Signature προετοιμάζονταν να καταβάλουν θεαματικά μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη

Λίγες ώρες πριν από την κατάρρευση, η Silicon Valley Bank και η Signature προετοιμάζονταν να καταβάλουν θεαματικά μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών είχε δρομολογήσει έρευνες για την επάρκεια των μέτρων που είχαν ληφθεί για τυχόν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα, ελάχιστες ώρες πριν οι αμερικανικές αρχές αποφασίσουν να θέσουν τέρμα στις δραστηριότητες της SVB, η τράπεζα διένειμε τα ετήσια μπόνους στους υπαλλήλους της. Σύμφωνα με τον  ενημερωτικό ιστότοπο Axios, η πληρωμή ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τα ετήσια μπόνους καταβάλλονταν παραδοσιακά τη δεύτερη Παρασκευή του Μαρτίου.

Το ακριβές ύψος  αυτών των «μπόνους», τα οποία αποτελούν συνηθισμένη πρακτική στον  τραπεζικό τομέα, δεν είναι ακόμη γνωστά με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το ποσό των μπόνους για τους συνεργάτες της SVB κυμαινόταν μεταξύ 12.000 και 140.000 δολαρίων για υπαλλήλους σε διοικητικές θέσεις. Με μέσο μισθό 250.683 $ το 2018, σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπάλληλοι της SVB ήταν οι πιο ακριβοπληρωμένοι μεταξύ των εισηγμένων τραπεζών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή.

Η εκταμίευση αυτών των ποσών δεν παύει, εντούτοις, να εγείρει ερωτηματικά. Η εκταμίευση αυτή συνέβη το πρωί της περασμένης Παρασκευή, τη στιγμή δηλαδή αυτή τη στιγμή που οι πελάτες της SVB έψαχναν, πανικόβλητοι, να βρουν τρόπους για να μην χάσουν τις καταθέσεις τους και η διοίκηση της  τράπεζας αποφάσιζε να «κατεβάσει ρολά» λόγω της έλλειψης ρευστού, ικανού να αντιμετωπίσει τη ροή των αιτημάτων.

Παράλληλα, η Signature Bank, η οποία κατέρρευσε δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά το κλείσιμο της SVB, βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία εστίαζε στο ενδεχόμενο «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Έτσι, πριν από την από την κατάρρευση της τράπεζας, οι εισαγγελείς των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν ήδη στο στόχαστρό τους την Signature.

Οι ερευνητές του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον και το Μανχάταν εξέταζαν εάν η τράπεζα της Νέας Υόρκης είχε λάβει επαρκή μέτρα για να εντοπίσει πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως είναι η παρακολούθηση συναλλαγών για ενδείξεις εγκληματικότητας, σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg.

Σύμφωνα, τ με πιο πρόσφατες ενημερώσεις, οι ύποπτες αυτές συναλλαγές δεν αφορούσαν αποκλειστικά τον χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά και το πεδίο των κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments