Global News

Die Zeit: Η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι διαχειρίσιμοι

Die Zeit: Η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι διαχειρίσιμοι

Πηγή Φωτογραφίας: The Times

Με την αύξηση των βασικών επιτοκίων, η ΕΚΤ προετοιμάζεται ενάντια στον πληθωρισμό και θέλει να εκπέμπει ηρεμία. Ωστόσο, κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση των τραπεζών.

Είναι φυσιολογικό για τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να επιλέγουν προσεκτικά τα λόγια τους, σε τελική ανάλυση, οποιαδήποτε λάθος λέξη μπορεί να προκαλέσει μια ήπια οικονομική κρίση. Ωστόσο , το πόσο αυστηρά τήρησε το χειρόγραφό της η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την ανακοίνωση των βασικών επιτοκίων αυτή την Πέμπτη ήταν ασυνήθιστο και υποδηλώνει ότι το Συμβούλιο δεν το έκανε εύκολο με την απόφασή του: τα βασικά επιτόκια θα αυξηθούν και πάλι από 0,5% σε 3,5 τοις εκατό – παρά την τραπεζική κρίση. Η ευρωζώνη είναι «ανθεκτική» και κάποιος διαθέτει επίσης «όλα τα μέσα νομισματικής πολιτικής» για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα του ευρώ εάν χρειαστεί, ήταν τα λόγια με τα οποία η Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να ηρεμήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη ζώνη του ευρώ.

Και θα πρέπει να δείξουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα κατά του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ στο μέλλον, και πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει. Παρόλο που οι χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ και η προβληματική Credit Suisse προκάλεσαν πρόσφατα διακανονισμό των πιστωτικών ιδρυμάτων στη ζώνη του ευρώ. «Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2008», είπε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην περασμένη οικονομική κρίση. Θεωρήθηκε επίσης από πολύ καιρό νωρίτερα ότι η κεντρική τράπεζα θα έκανε αυτό το βήμα επιτοκίου, αλλά οι πιο πρόσφατες ανατροπές στον τραπεζικό τομέα έχουν πλέον θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό.

«Η ΕΚΤ πήρε τη σωστή απόφαση σήμερα να παραμείνει στην προηγουμένως ανακοινωθείσα αύξηση των επιτοκίων παρά την αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Andreas Bley, επικεφαλής οικονομολόγος στο Association of German Volksbanken and Raiffeisenbanken. «Μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να έχει αυξήσει την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Αντίστοιχα το βλέπει και ο γενικός διευθυντής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Γουάνσλεμπεν. «Αυτή η κίνηση δείχνει επίσης ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι διαχειρίσιμοι, παρά την κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley και τις εξελίξεις στην Credit Suisse», επισήμανε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments