Διεθνή

ΟΟΣΑ: Η Βρετανία η μόνη μεγάλη οικονομία που θα συρρικνωθεί το 2023 μαζί με τη Ρωσία

ΟΟΣΑ: Η Βρετανία η μόνη μεγάλη οικονομία που θα συρρικνωθεί το 2023 μαζί με τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η Βρετανία θα είναι, μαζί με τη Ρωσία, οι μόνες δύο μεγάλες οικονομίες οι οποίες αναμένεται να συρρικνωθούν μέσα στο 2023, εκτιμά ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο εδρεύων στο Παρίσι οργανισμός αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη όμως κι έτσι η βρετανική οικονομία παραμένει μία από εκείνες οι οποίες θα σημειώσουν φέτος τις χειρότερες επιδόσεις.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει έτσι πτώση 0,2% για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Η.Β. το 2023, σε συνδυασμό με μια αναιμική ανάκαμψη 0,9% το 2024. Τα ποσοστά έχουν διαφοροποιηθεί προς τα πάνω κατά 0,2% και 0,7% έναντι των προηγούμενων προβλέψεων του οργανισμού τον Νοέμβριο του 2022.

Οι προοπτικές αντανακλούν τις απαισιόδοξες προβλέψεις των διεθνών προγνωστών για τη Βρετανία, καθώς η χώρα παλεύει με έναν πληθωρισμό  διψήφιου ποσοστού και ένα κενό αξιοπιστίας μετά τις αναταράξεις στα δημοσιονομικά σχέδια των διαδοχικών κυβερνήσεων του Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος μέσα στο 2022 (ιδιαίτερα επί πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας).

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ έρχεται μετά την παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών του Η.Β. Τζέρεμι Χαντ του “προϋπολογισμού για την ανάπτυξη”, που έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αύξηση των επενδύσεων και την αριθμητική ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.

Tο Γραφείο Υπεύθυνου Προϋπολογισμού (OBR) της Βρετανίας αναμένει επίσης συρρίκνωση κατά 0,2% φέτος, ωστόσο προβλέπει ισχυρότερη ανάπτυξη 1,8% για το 2024.

Για το σύνολο του 2023, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μέσο πληθωρισμό 6,7% στη Βρετανία.

Για την ευρωζώνη, ο οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη 0,8% και για τις ΗΠΑ επέκταση 1,5%, ενώ συνολικά για την παγκόσμια οικονομία επιβράδυνση σε ανάπτυξη 2,6%, με επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών το 2024.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments