Διεθνή

Βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι για το συνταξιοδοτικό

Βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι για το συνταξιοδοτικό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη λεωφόρο Bonne Nouvelle στο Παρίσι

Σε εξέλιξη βρίσκονται εκατοντάδες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία από εκατοντάδες πολίτες που ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Περισσότερες από 300 διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία ενώ δεν λείπουν και οι εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που ξέσπασαν νωρίτερα στη λεωφόρο Bonne Nouvelle στο Παρίσι. Η αστυνομία του Παρισιού δήλωσε ότι «στοχοποιήθηκε γύρω από την Place de la République» και ότι οι «επιτιθέμενοι» απωθήθηκαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων.

Παράλληλα, στην πόλη Ρεν, στα βορειοδυτικά της χώρας η αστυνομία εκτόξευσε κανόνια νερού και δακρυγόνα καθώς ορισμένοι κουκουλοφόροι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε επίσης στο νότο και κυρίως στη Μασσαλία, τη Νίκαια και την Τουλόν.

Το συνδικάτο CGT δήλωσε όρι περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα – ο υψηλότερος αριθμός μέχρι στιγμής. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει ακόμη την δική του εκτίμηση.

Στην πόλη Λοριάν, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε  αστυνομικό τμήμα και ένα τοπικό νομαρχιακό γραφείο.

Το γαλλικό κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι «τουλάχιστον 350-400 άτομα» όλοι ντυμένοι στα μαύρα χρησιμοποιούν «μεγάλα» πυροτεχνήματα και στοχοποιούν ένα McDonald’s στην περιοχή Σεντ Ντενί στο Στρασβούργο. Η αστυνομία φέρεται να τους απώθησε κάνοντας επίσης χρήση δακρυγόνων.

Στη Λυών, εκατοντάδες εργαζόμενοι σιδηροδρόμων, φοιτητές και άλλοι έχουν κατακλύσει τις σιδηροδρομικές γραμμές διακόπτοντας τα δρομολόγια των τρένων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν δήλωσε ότι οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.

Από το νωρίς το πρωί το Παρίσι έχει «οχυρωθεί» υπό το φόβο επεισοδίων. Κατά τη διαδρομή από τη Βαστίλη μέχρι την Όπερα, καταστήματα, τράπεζες και επιχειρήσεις οχυρώθηκαν από  νωρίς το πρωί και αστυνομικοί έλαβαν θέση κατά μήκος των οδών.

Οι εκτεταμένες απεργίες έχουν προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στις δημόσιες μεταφορές αλλά και στις αερομεταφορές ακόμα και ακυρώσεις πτήσεων.  Οι αρχές του αεροδρομίου δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες θα έχουν αντίκτυπο στις πτήσεις του Σαββατοκύριακου. Περίπου το 30% των πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο Ορλί, νότια του Παρισιού, αναμένεται να ακυρωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο όπως επίσης και το 20% των αναχωρήσεων από τη Μασσαλία, τη Μπορντό και τη Λυών. Το πρωί της Πέμπτης, διαδηλωτές απέκλεισαν τον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ βόρεια του Παρισιού.

Επίσης, κλειστά είναι τα σχολεία και τα κολέγια σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, της Ρουέν, της Μασσαλίας και της Τουλούζης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments