Διεθνή

Η απλή αναλογική γονατίζει την Βουλγαρία

Η απλή αναλογική γονατίζει την Βουλγαρία
Οι εκλογές όμως προκηρύχθηκαν γιατί κανένα κόμμα δεν στάθηκε δυνατό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με βάση όσα προβλέπει ο αναλογικός εκλογικός νόμος.

Για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια οι Βούλγαροι προσέρχονται στις κάλπες, ελπίζοντας να βρεθεί μια διέξοδος στο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βυθίζει την γειτονική μας χώρα η απλή αναλογική. Ιδιαίτερα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ διέλυσε το εθνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη και ζήτησε πρόωρες γενικές εκλογές για σήμερα, όπως ανακοίνωσε σχετικά η προεδρική υπηρεσία Τύπου. Ταυτόχρονα, ο Ράντεφ υπέγραψε την δημιουργία μιας νέας προσωρινής κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται ο σημερινός μεταβατικός πρωθυπουργός, Γκάλαμπ Ντόνεφ.

Οι εκλογές όμως προκηρύχθηκαν γιατί κανένα κόμμα δεν στάθηκε δυνατό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με βάση όσα προβλέπει ο αναλογικός εκλογικός νόμος. Οι δύο κύριες αντίπαλες ομάδες που παλεύουν για την υπεροχή στις σημερινές εκλογές καθοδηγούνται, αμφότερες, από τους προσωπικούς τους ηγέτες. Πρόκειται για τον Μπόικο Μπορίσοφ από το κεντροδεξιό κόμμα GERB και τον Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος ηγείται ενός νεοσύστατου συνασπισμού κομμάτων κατά της διαφθοράς, με την ονομασία «Συνεχίζουμε την Αλλαγή για την Δημοκρατική Βουλγαρία».

Ωστόσο, τα exit polls δίνουν το απόλυτο ντέρμπι, με τα δύο μπλοκ να συγκεντρώνουν 26%. ‘Ετσι, είναι πιθανό να έχουμε μέχρι το τέλος του έτους και έκτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.   Ο Οι ελπίδες που γέννησε το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της διαφθοράς το καλοκαίρι του 2020 μοιάζουν πια πολύ μακρινές στη χώρα των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, που έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση. Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση απειλεί τα σχέδια της χώρας να ενταχθεί στην ευρωζώνη έως την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εγκρίνει νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται για την εκπλήρωση των κριτηρίων πριν σχηματιστεί νέο κοινοβούλιο.

Και ακόμη, οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομική ζωή των γειτόνων μας έχουν γνωρίσει θεαματική υποχώρηση, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την συνεχή μετάθεση της ημερομηνίας ένταξης στην οικονομική και νομισματική ζώνη του ευρώ, ενώ μειοψηφικές πολιτικές ομάδες καιροφυλακτούν για να μεθοδεύσουν την φιλορωσική στροφή της Σόφιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments