Πολιτική

Ηλικιακή ανανέωση και «άρωμα γυναίκας» στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ

Ηλικιακή ανανέωση και «άρωμα γυναίκας» στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Με εμφανή την τάση για ηλικιακή ανανέωση και για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, τα τρία πιο ισχυρά κόμματα παρουσίασαν τα ψηφοδέλτιά τους, πριν από την Ανάσταση και τις διακοπές του Πάσχα.

Με εμφανή την τάση για ηλικιακή ανανέωση και για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, τα τρία πιο ισχυρά κόμματα παρουσίασαν τα ψηφοδέλτιά τους, πριν από την Ανάσταση και τις διακοπές του Πάσχα. Αυτό που ουσιαστικά απομένει πλέον είναι η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων Επικρατείας, εκεί όπου το αποτύπωμα από την προσωπική σφραγίδα του προέδρου είναι ακόμη πιο εμφανής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, το 50% του συνόλου των υποψηφίων είναι νέα πρόσωπα. Είναι άτομα χωρίς συμμετοχή, μέχρι σήμερα, στην κεντρική πολιτική σκηνή, τα οποία θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις του κυβερνώντος κόμματος, η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη.

Πιο ειδικά, στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. συμμετέχουν 46 υποψήφιοι που είναι κάτω των 35 ετών, ενώ στις ηλικίες 36-46 οι υποψήφιοι είναι συνολικά 82. H μικρότερη σε ηλικία υποψήφια της Ν.Δ. είναι 26 ετών.. H συμμετοχή των γυναικών ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι εκπλήξεις δεν έλειπαν, καθώς πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα ετοιμάζονται να ριχθούν στη μάχη του σταυρού. Αξίζει να σημειωθεί πως στα ψηφοδέλτια θα είναι ισόποση η συμμετοχή αντρών και γυναικών, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως οι μισοί από τους υποψηφίους θα είναι νέα πρόσωπα.

Πιο ειδικά, η ανανέωση των προσώπων σε σχέση με το 2019 φτάνει περίπου το 50% και η ποσόστωση ανδρών – γυναικών έχει διατηρηθεί, όπως ορίζει το καταστατικό, στο 50-50. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, από τη μέχρι τώρα συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει πως συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 18 εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, 52 δικηγόροι, 30 μηχανικοί, 35 γιατροί, 21 πανεπιστημιακοί, 15 δημοσιογράφοι και 28 εκπαιδευτικοί.

Ακόμη, τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν νέα πρόσωπα σε ποσοστό 63%, ενώ ένας στους τρεις υποψηφίους, το 31%, είναι ηλικίας κάτω των 45 ετών. Από την ανάλυση των υποψηφίων προκύπτει ότι το 92% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με ένα 12% να είναι και κάτοχοι διδακτορικού, ενώ το 30% έχει μεταπτυχιακό. Όσον αφορά τη διάκριση με βάση το φύλο, το 42% των υποψηφίων είναι γυναίκες και το 58% άνδρες.

Πέρα όμως από την κομματική τους ταυτότητα, οι νέοι υποψήφιοι των κομμάτων, άνδρες και γυναίκες, φροντίζουν να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματός τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Στο έργο τους υποστηρίζονται από τα κομματικά επιτελεία και τις ad hoc θεματικές ομάδες θέσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments