Διεθνή

Το Κόσοβο κάνει το επόμενο βήμα προς το Συμβούλιο της Ευρώπης

Το Κόσοβο κάνει το επόμενο βήμα προς το Συμβούλιο της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: Europe's Human Rights Watchdog

Το Κοσσυφοπέδιο πέρασε τη Δευτέρα το πρώτο επίσημο στάδιο της ένταξής του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον διεθνή οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Η υπουργική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε, με τις ψήφους των δύο τρίτων των κρατών μελών, να διαβιβάσει το αίτημα για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, ψήφισε κατά.

«Με 33 ψήφους υπέρ, επτά κατά και πέντε αποχές, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου και ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης ζητώντας από την Κ.Σ.Σ.Ε (Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης) να προετοιμάσει γνωμοδότηση για την ένταξη», έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες, Agon Bajrami.

Ο πρωθυπουργός Albin Kurti χαιρέτισε την είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ευχαρίστησε τους υπουργούς του Κοσσυφοπεδίου για το έργο τους, καθώς και τους εταίρους και τα κράτη μέλη για τη συνεχή υποστήριξή τους.

«Η Επιτροπή Υπουργών των κρατών μελών, με πάνω από τα δύο τρίτα των απαραίτητων ψήφων, υποστήριξε σήμερα την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη φάση της πλήρους ένταξης της Δημοκρατίας μας σε αυτόν τον σημαντικό διεθνή οργανισμό», δήλωσε.

Ο Kurti πρόσθεσε: «Η χώρα μας θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα προσθέσει αξία στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στη χώρα μας».

Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση για ένταξη τον Μάιο του 2022, δύο μήνες μετά την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Με την αποχώρηση της Ρωσίας, το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει καθώς τα δύο τρίτα των μελών θα αναγνώριζαν την ανεξαρτησία του, προϋπόθεση για την ένταξη.

Το ΣτΕ είναι το κορυφαίο όργανο της ηπείρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει 46 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των 27 της ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών Donika Gervalla χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική και «ίσως την πιο σημαντική από την ανεξαρτησία μας».

«Απομένει πολλή δουλειά να γίνει. Η διαδικασία ένταξης είναι μακρά και γεμάτη προκλήσεις. Αλλά στο τέλος της διαδικασίας, η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου θα πάρει τη θέση που της αξίζει ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», έγραψε η Gervalla στο Facebook τη Δευτέρα.

Συγχαρητήρια ήρθαν και από την άλλη πλευρά των συνόρων, με τον Αλβανό πρόεδρο Bajram Begaj να χαιρετίζει την είδηση και να ζητά μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία.

«Χαιρετίζω την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών για τη μεταφορά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του νόμιμου αιτήματος του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Συγχαρητήρια στο Κοσσυφοπέδιο και, το συντομότερο δυνατό, ένα μέλος με πλήρη δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης!», έγραψε ο Begaj στο Facebook.

Όμως ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksander Vucic δεν χάρηκε ιδιαίτερα και εξαπέλυσε για άλλη μια φορά πυρά κατά της Δύσης.

«Θα ψηφίσουμε κατά της ένταξής της στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μην λέτε ψέματα και μην εξαπατάστε», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό είναι το μόνο που έχω να πω σε εκείνους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο που νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να μας λένε ψέματα και να μας εξαπατούν και να ερμηνεύουν τα πράγματα όπως τα θέλουν, όχι όπως γράφτηκαν ή συμφωνήθηκαν», εξέφρασε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments