Οικονομία

“Ομπρέλα” στις ρυθμίσεις χρεών στα Tαμεία

“Ομπρέλα” στις ρυθμίσεις χρεών στα Tαμεία

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Δεν "ακουμπά” τις ασφαλιστικές οφειλές, οι οποίες θα ρυθμισθούν, η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Και αυτό γιατί με τροπολογία που πέρασε το υπουργείο Εργασίας πέρσι, ισχύει αναδρομικά από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022 και για ένα χρόνο (δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο του 2023),το “πάγωμα” της αύξησης των επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία, που υπάγονται προς ρύθμιση.

Στόχος της διάταξης –που ήλθε σε συνέχεια αντίστοιχης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για τα επιτόκια των ρυθμίσεων προς την Εφορία– ήταν να αποτραπεί η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών, που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών (όσων εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022) ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ, ούτε από την παρούσα ρύθμιση.

Όσον αφορά πχ τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση επιβαρύνεται από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο.

Ωστόσο, το επιτόκιο της ΕΚΤ με το οποία επιβαρύνονται οι οφειλές που θα ρυθμιστούν έχει μείνει “παγωμένο” στο επίπεδο που ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 (σ.σ.δεν ενσωματώθηκε η αύξηση της 14ης Σεπτεμβρίου 2022), δηλαδήδεν επιβαρύνθηκε με τις μετέπειτα προσαύξησεις, ενώ δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με την προσαύξηση την οποία ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ.

Έτσι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρυνθεί μία ληξιπρόθεσμη οφειλή η οποία θα ρυθμιστεί μελλοντικά θα ανέλθει μόνο στο 5,5% (δηλαδή 5% συν 0,5% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά την 13η Σεπτεμβρίου 2022) και όχι στο 8,75%, καθώς (5% συν 3,75% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ λόγω των αυξήσεων που “τρέχουν” από την 14η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι σήμερα στη μάχη κατά του πληθωρισμού).

Αυτό σημαίνει πωςοι οφειλέτες οι οποίοι θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα γλιτώσουν προσαυξήσεις της τάξεως των 3,25 μονάδων.

Παρόλα αυτά το ζήτημα των προσαυξήσεων των ασφαλιστικών χρεών, όχι μόνο εκείνων που ρυθμίστηκαν ή θα ρυθμισθούν, αλλά και των μη ρυθμισμένων, αποτελεί ένα “καυτό” πρόβλημα για τα Ταμεία και φυσικά για τους οφειλέτες. Αυτό φαίνεται ανάγλυφα από μία προσεκτική ματιά στη “σύνθεση” των ασφαλιστικών οφειλών μεταξύ 2019 – 2022.

Συγκεκριμένα, μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2022, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές αυξήθηκαν κατά 10,290 δισ. ευρώ ή 29% (από τα 35,383 δισ. ευρώ στα 45,672 δισ. ευρώ).

Τα 5,459 δισ. ευρώ επί συνόλου χρεών ύψους 10,290 δισ. ευρώ είναι προσαυξήσεις και μόνο τα 4,831 δισ. ευρώ είναι κύριες οφειλές, δηλαδή οφειλές που γεννήθηκαν κατά την περίοδο 2019 – 2022. Δηλαδή πάνω από τα μισά χρέη προήλθαν από προσαυξήσεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η σχετική αύξηση των προσαυξήσεων στο ίδιο διάστημα ήταν μεγαλύτερη (49%) έναντι της σχετικής αύξησης των κυρίων οφειλών (20%).

Υπό αυτές τις συνθήκες, αυξήθηκε το “ειδικό βάρος” των προσαυξήσεων επί του συνόλου των χρεών. Από το 31% (11,046 δισ. ευρώ επί συνόλου 35,383 δισ. ευρώ) στο τέλος του 2019 ανήλθαν στο 36% (16,505 δισ. ευρώ επί συνόλου 45,672 δισ. ευρώ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments