Nέα της αγοράς

Φυσικό αέριο: Πότε αναμένονται οι πρώτες γεωτρήσεις

Φυσικό αέριο: Πότε αναμένονται οι πρώτες γεωτρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εντός του 2024 θα ληφθούν οι επενδυτικές αποφάσεις των πετρελαϊκών που ερευνούν τα πλούσια θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης και του Ιονίου για την εκτέλεση των δοκιμαστικών γεωτρήσεων.

Εντός του 2024 θα ληφθούν οι επενδυτικές αποφάσεις των πετρελαϊκών που ερευνούν τα πλούσια θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης και του Ιονίου για την εκτέλεση των δοκιμαστικών γεωτρήσεων.

Την ίδια στιγμή, όμως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου ώστε το πρώτο γεωτρύπανο μετά από πολλές δεκαετίες να επιστρέψει στη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Και ο λόγος γίνεται για το χερσαίο block των Ιωαννίνων, την πλέον ώριμη παραχώρηση που έχει μισθώσει η Energean.

Τα κοιτάσματα αερίου

Σε διάστημα 13 μηνών από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023 η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και οι επενδυτές ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy υλοποίησαν επτά προγράμματα σεισμικών ερευνών στα πέντε θαλάσσια blocks της χώρας. Πρόκειται για τα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», που έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy, στο «block 2» το οποίο έχει αναλάβει το σχήμα Energean – Helleniq Energy, και τα επίσης θαλάσσια «οικόπεδα» «Ιόνιο» και «block 10» στα οποία οι έρευνες έχουν ανατεθεί στην Helleniq Energy.

Τα Ιωάννινα

Σε ό,τι αφορά τα «Ιωάννινα», στις 27 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης. Πηγές αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, αρχαιολογική υπηρεσία κλπ) τάχθηκαν υπέρ της ΣΜΠΕ. Ωστόσο το κείμενο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου η Energean να πάρει το πράσινο φως και να τρέξει την προετοιμασία και την εκτέλεση της εξόρυξης.

Ο χρόνος έγκρισης παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ενδεχομένως να απαιτείται και κάποια αποσαφήνιση από την εταιρεία επί σχολίων των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, ενώ ταυτόχρονα οι επερχόμενες εθνικές και περιφερειακές εκλογές ίσως να πάνε πιο πίσω την έγκριση της ΣΜΠΕ. Επιπλέον, κι εφόσον τα παραπάνω τρέξουν γρήγορα η Energean θα πρέπει να χωροθετήσει το εργοτάξιο για τη γεώτρηση αλλά και να παραγγείλλει το γεωτρύπανο από τη διεθνή αγορά.

Ενδεχομένως, δηλαδή, η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τα θαλάσσια blocks

Στις υπόλοιπες θαλάσσιες παραχωρήσεις οι επενδυτές και η ΕΔΕΥΕΠ βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων. Απαιτείται σημαντικός χρόνος για την κατανόηση τους και τον εντοπισμό πιθανών γεωτρητικών στόχων. Όλα δείχνουν ότι την επόμενη χρονιά οι παραχωρησιούχοι θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Αν αυτές κινηθούν στην κατεύθυνση της διενέργειας γεωτρήσεων, τότε θα χρειαστεί μία περίοδος προετοιμασίας αδειών, εξεύρεσης γεωτρύπανων ώστε εντός του 2025 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις.

H ΕΔΕΥΕΠ

Πρόσφατα στη διάρκεια του συνεδρίου του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε τον Φεβρουάριο στα ΝΕΑ για τις μεγάλες πιθανότητες εντοπισμού πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι καθώς η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των υποδομών που ήδη έχουμε μπορεί να γίνει ένα αξιόπιστο κέντρο ενέργειας, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε Ευρωπαϊκό, με τη δυνατότητα να προμηθεύσει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου», είπε και τόνισε: «Στοχεύουμε άλλωστε σε μεγάλες δομές φυσικού αερίου – πιθανώς και σε μεγαλύτερες από όσο υπολογίζαμε παλαιότερα, με τις τελευταίες εξελίξεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να μας γεμίζουν με αυτοπεποίθηση».

Δεύτερες σκέψεις για τα FSRUs

Στην επανεξέταση αριθμού επενδυτικών σχεδίων για την κατασκευή πλωτών σταθμών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και αεριοποποίησης (FSRU) βρίσκονται εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν λάβει τις σχετικές άδειες και έχουν διενεργήσει και market tests για το ενδιαφέρον αγοραστών.

Η ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης και των βαλκανικών χωρών, η ανάπτυξη κι άλλων FSRUs και η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου οδηγούν επενδυτές στην Ελλάδα σε αναθεώρηση των projects.

Επενδυτικές αποφάσεις

Πρόσφατα, η διοίκηση της Motor Oil για το FSRU «Διώρυγα Gas» που σχεδιάζει να αναπτύξει στην Κόρινθο, υπεράκτια του διυλιστηρίου, έκανε γνωστούς τους προβληματισμούς της και τις προκλήσεις τοποθετώντας την λήψη της επενδυτικής απόφασης προς το δεύτερο εξάμηνο. Η ρευστότητα και η μεταβλητότητα των συνθηκών της αγοράς όπως επίσης και η αύξηση του κόστους ναυπήγησης δεξαμενόπλοιων κάνει πιο σχολιαστική τη Motor Oil.

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και ο επενδυτής του FSRU «Αργώ» στο Βόλο, ενώ και οι μέτοχοι του project της Elpedison στη Θεσσαλονίκη επίσης φέρονται να έχουν δεύτερες σκέψεις.

Το έργο που προχωρά κανονικά και αναμένεται γύρω στο Νοέμβριο να δούμε και την άφιξη του δεξαμενόπλοιου είναι το FSRU της Αλεξανδρούπολης της Gastrade. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πλωτή μονάδα αποθήκευσης της ίδιας εταιρείας, η επένδυση λέγεται ότι μπαίνει ξανά στο μικρόσκοπιο των μετόχων.

Πηγή: Ot.gr/Χρήστος Κολώνας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments