Διεθνή

Μ. Βρετανία: Διαψεύδει τις απαισιόδοξες προβλέψεις για ύφεση

Μ. Βρετανία: Διαψεύδει τις απαισιόδοξες προβλέψεις για ύφεση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η βρετανική οικονομία ματαίωσε τις απαισιόδοξες προβλέψεις που την ήθελαν να είναι καταδικασμένη σε ύφεση

Η βρετανική οικονομία ματαίωσε τις απαισιόδοξες προβλέψεις που την ήθελαν να είναι καταδικασμένη σε ύφεση. Παραμένει, ωστόσο, δέσμια μιας ισχυρής εξάρτησης από τις τιμές του φυσικού αερίου, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τον υψηλό πληθωρισμό.

Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας ανατρέπει λοιπόν τις απαισιόδοξες προβλέψεις, αν και η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και οριακή. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) ανακοίνωσε την Παρασκευή ανάπτυξη 0,1% για το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από μία στασιμότητα που παρατηρήθηκε, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Η βρετανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση με ανάπτυξη 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023. Από την άλλη πλευρά, παραμένει επιβαρυμένη από τον πληθωρισμό και τις κοινωνικές κινητοποιήσεις υπέρ των αυξήσεων των μισθών. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ακόμη και σημάδια αδυναμίας τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

«Δεν πρέπει να διεκδικήσουμε την οριστική νίκη πολύ γρήγορα», προειδοποιεί η ONS. Ο οργανισμός διευκρινίζει ότι η οικονομία συρρικνώθηκε στο τέλος του τριμήνου, κατά 0,3% μόνο για τον μήνα Μάρτιο, αφού έμεινε στάσιμη τον Φεβρουάριο και αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο.

Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο  «καθοδηγήθηκε από τους τομείς της πληροφορικής και των κατασκευών, αλλά η οικονομία επιβραδύνθηκε από τις μισθολογικές απεργίες στην υγεία, την εκπαίδευση και τη δημόσια διοίκηση», διευκρινίζει στο Twitter ο Ντάρεν Μόργκαν, Διευθυντής Οικονομικών Στατιστικών της ONS. Η χώρα βιώνει, μάλιστα, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, αλλεπάλληλες απεργίες, οι οποίες έχουν ως αίτημα τις αυξήσεις μισθών, αλλά που, ευτυχώς, η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και πειθώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments