Διεθνή

Τουρκία: Χιλιάδες εθελοντές στα εκλογικά τμήματα

Τουρκία: Χιλιάδες εθελοντές στα εκλογικά τμήματα

Πηγή Φωτογραφίας: In.gr

Η επιτροπή διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία αμφισβητείται εδώ και χρόνια σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την εγκυρότητά της.

Η επιτροπή διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία αμφισβητείται εδώ και χρόνια σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την εγκυρότητά της. Στο έργο της παρεμβαίνει η τουρκική κοινωνία πολιτών, με γνωστότερες ενώσεις πολιτών τους «Εθελοντές της Τουρκίας» και την συλλογικότητα «Ψήφος και πέρα», οι οποίες είναι πολιτικά χρωματισμένες στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Αυτές οι συλλογικότητες παραμένουν, ωστόσο, οργανωτικά, ανεξάρτητες και έχουν τοποθετήσει χιλιάδες εθελοντές στα εκλογικά τμήματα, σε ένα βράδυ κατά την διάρκεια του οποίου αμφισβητείται η ουδετερότητα της εκλογικής επιτροπής.

Οι «Εθελοντές της Τουρκίας» (Türkiye Gönüllüleri) είναι μια συλλογικότητα, της οποίας οι βάσεις ιδρύθηκαν και τέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τις ταραχώδεις δημοτικές εκλογές του 2019, που ακυρώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) και κέρδισε σε μεγάλο βαθμό τρεις μήνες αργότερα από την αντιπολίτευση. Σε ένα μεγάλο κτίριο, στην περιοχή Μπεσίκτας, με δάνειο από το σοσιαλδημοκρατικό CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχεδόν 250 εθελοντές εναλλάσσονται κάθε μέρα. Αποστολή τους είναι να κινητοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν τους παρατηρητές των εκλογικών τμημάτων, τους δεκάδες χιλιάδες κόσμου που περνούν αυτήν την Κυριακή παρακολουθώντας τις κάλπες και την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Η Εσρά Ακάλ, στέλεχος των «Εθελοντών της Τουρκίας», υπενθυμίζει ότι εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες παρατηρητές που έχουν αναπτυχθεί από πολιτικά κόμματα, υπάρχει επίσης η ανεξάρτητη ένωση Oy ve Ötesi (“η ψήφος και πέρα”), που δημιουργήθηκε το 2014 και σήμερα αριθμεί 67.000 εθελοντές. Αυτό είναι ένα άτομο για σχεδόν όλες τις 192.191 κάλπες που έχουν εγκατασταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Με περίπου 200.000 εθελοντές να έχουν κινητοποιηθεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η κοινωνία των πολιτών θέλουν να είναι, όπως η Εσρά Ακάλ, σίγουροι για την επίβλεψη των εκλογικών διαδικασιών. Οι πιο δύσπιστοι υπενθυμίζουν ότι η εκλογική εξαπάτηση, εάν υπάρξει τελικά εκλογική εξαπάτηση, είναι πολύ πιο εύκολη σε εθνικό επίπεδο. Και είναι η αξιοπιστία της YSK, της Ύπατης Επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την ορθή διεξαγωγή των εκλογών, που εγείρει τις μεγαλύτερες ανησυχίες.

Τα χιλιάδες μέλη των δύο αυτών οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών προσπαθούν πλέον να δρομολογήσουν ελέγχους για την εγκυρότητα των καταγγελιών, οι οποίες καταφθάνουν σε εκλογικά τμήματα, δημοσιογραφικά και κομματικά γραφεία, σε ένα βράδυ που προμηνύεται μάλλον δύσκολο για την Τουρκία.

Με αναφορές από Le Monde

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments