Διεθνή

Τουρκία-επίσημα αποτελέσματα: 49,62% ο Ερντογάν, 44,89%, ο Κιλιτσντάρογλου

Τουρκία-επίσημα αποτελέσματα: 49,62% ο Ερντογάν, 44,89%, ο Κιλιτσντάρογλου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Επισημοποιήθηκε η διενέργεια β' γύρου για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, με τους «μονομάχους» να είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Επισημοποιήθηκε η διενέργεια β’ γύρου για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, με τους «μονομάχους» να είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Όπως ανακοινώθηκε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, κανείς υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50%+1 προκειμένου να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,62%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%. Ο Σινάν Ογάν 5,17%, ο οποίος εξελίσσεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων, ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,44%. O Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει τώρα μια σκληρή μάχη για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο, αφού ο Ερντογάν, μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα, εμφανίζεται με πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, το ποσοστό συμμετοχής αγγίζει το 88,92%, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Στο εξωτερικό η συμμετοχή άγγιξε το 52,69%.

Σίγουροι για τη νίκη εμφανίζονται και ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου, με πλεονέκτημα στον β’ γύρο ο νυν πρόεδρος Και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας όταν ήδη από τη νύχτα έγινε σαφές ότι η γείτονα θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις δηλώσεις τους εμφανίστηκαν σίγουροι για τη νίκη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν «ήδη μπροστά» από τον «στενότερο αντίπαλό» του.

«Είμαστε ήδη μπροστά από τον πιο κοντινό μας αντίπαλο κατά 2,6 εκατομμύρια ψήφους. Αναμένουμε το ποσοστό αυτό να αυξηθεί με τα επίσημα αποτελέσματα», σχολίασε.

Ο Ερντογάν δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών, δεχόμενος κατηγορίες για αργή αντίδραση μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά φυσικά και για την οικονομική πολιτική του που βύθισε το τουρκικό έθνος σε βαθιά κρίση.

Η απόφασή του να διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης τριβές με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αφού μπλόκαρε τα αιτήματα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία. Διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία με ένα μανιφέστο υπέρ της σταθερότητας της μακράς διακυβέρνησής του, της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και της μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments